Ogórki kanapkowe z curry sprawdzą się rewelacyjnie nie tylko jako dodatek do kanapek. Ogórki w zalewie curry to także świetny dodatek do dań z grilla czy przekąska, którą możemy zabrać na piknik. Ważne jest jednak przygotowanie ogórków zgodnie z przepisem. Trzymanie się przepisu i proporcji jest niezwykle ważne. Inaczej ogórki kanapkowe mogą wyjść zbyt pikantne lub po prostu bez smaku.
Ogórki bardzo dokładnie myjemy pod zimną wodą. Odcinamy odrobinę końcówki. Nie obieramy ich ze skórki. Kroimy ogórki w cienkie plasterki. Przygotowujemy słoiki - każdy po 500 ml. Najlepiej zalać je wrzątkiem i wyparzyć w ten sposób. W tak przygotowanych słoikach układamy ogórki bardzo ciasno.
Przygotowujemy zalewę do ogórków w zalewie curry. Do garnka wlewamy wodę i cukier. Zagotowujemy wodę. Dodajemy sól i curry. Następnie wrzucamy również ziele angielskie, czarny pieprz i ziarna gorczycy.
Gotujemy i mieszamy zalewę aż do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Następnie wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia. Mieszamy i przecedzamy przez sitko. Taką zalewę przelewamy do słoików z ogórkami. Zakręcamy szybko słoiki i pasteryzujemy ogórki kanapkowe z curry.
Więcej o pasteryzacji dowiesz się tu: