Szpecle to jak wspomniano danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, które jest charakterystyczne zwłaszcza dla południowych regionów (Tyrolu czy Bawarii). Nazwa szpecle odnosi się do klusek wykonywanych z ciasta na bazie mąki i jajek. Przypominają one nieco nasze rodzime kluski kładzione, jednak ciasto potrzebne do ich przygotowania jest zdecydowanie twardsze. Potrawa ta wywodzi się z kuchni chłopskiej, a obecnie podaje się ją zarówno samodzielnie jak i jako dodatek do mięs przygotowywanych w sosie.
Szpecle przepis mają niezwykle prosty - wystarczy zagnieść ciasto z podanych składników, a następnie podzielić je na małe kluseczki, które następnie powinny trafić do osolonego wrzątku, w którym gotuje się je kilka minut. Po ugotowaniu szpecle można jeszcze chwilkę przesmażyć na maśle, np. z dodatkiem boczku lub po odsączeniu włożyć do rondelka z niewielką ilością mleka i podgrzewać przez kilka minut.
Szpecle z serem to danie nie tylko proste w przygotowaniu, ale także niezbyt pracochłonne. Podawać można je samodzielnie (jest dość sycące, by pełnić rolę głównego dania obiadowego) lub jako dodatek do potrawy mięsnej zastępujący np. ziemniaki.
Do przygotowania szpecli potrzebne będą:
Przygotowanie:
Kluski szpecle, zwane po niemiecku Spätzle to potrawa chłopska, która zyskała sobie wielką popularność u naszych zachodnich sąsiadów. Przyrządzana jest również w Austrii, Szwajcarii oraz Czechach i na Słowacji, gdzie noszą nazwę haluszki. Szpecle podaje się tam zazwyczaj samodzielnie z dodatkiem sera, skwarków, boczku (Bärlauchspätzle, Spinatspätzle). Są one także często serwowane z kiełbasą lub kiszoną kapustą, co sprawia, że danie to jest naprawdę sycące. W restauracjach można także natknąć się na dania, w których szpecle odgrywają wiodącą rolę, a towarzyszy im aromatyczny sos kurkowy lub pieczarkowy. Co ciekawe, szpecle, które kojarzą się głównie jako danie obiadowe, można także przygotowywać w wersji "na słodko", z dodatkiem sezonowych, świeżych owoców.
Szpecle są więc daniem, które łatwo można przygotować w domu i zaskoczyć swoich domowników ciekawym, a jednocześnie prostym i szybkim obiadem.
Zobacz też: Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis jest prostszy niż myślisz