Szpecle, czyli bawarskie kluski kładzione [PRZEPIS]

Szpecle to kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Potrawa ta wywodzi się z terenu południowych Niemiec. Jak ją przygotować?

Szpecle: przepis na kluski prosto z niemieckiej kuchni

Szpecle to jak wspomniano danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, które jest charakterystyczne zwłaszcza dla południowych regionów (Tyrolu czy Bawarii). Nazwa szpecle odnosi się do klusek wykonywanych z ciasta na bazie mąki i jajek. Przypominają one nieco nasze rodzime kluski kładzione, jednak ciasto potrzebne do ich przygotowania jest zdecydowanie twardsze. Potrawa ta wywodzi się z kuchni chłopskiej, a obecnie podaje się ją zarówno samodzielnie jak i jako dodatek do mięs przygotowywanych w sosie. 

Szpecle przepis mają niezwykle prosty - wystarczy zagnieść ciasto z podanych składników, a następnie podzielić je na małe kluseczki, które następnie powinny trafić do osolonego wrzątku, w którym gotuje się je kilka minut. Po ugotowaniu szpecle można jeszcze chwilkę przesmażyć na maśle, np. z dodatkiem boczku lub po odsączeniu włożyć do rondelka z niewielką ilością mleka i podgrzewać przez kilka minut.

KluchyPrzepis na kluski? Proste wykonanie, składniki albo jedno i drugie!

Szpecle z serem. Przygotowanie krok po kroku

Szpecle z serem to danie nie tylko proste w przygotowaniu, ale także niezbyt pracochłonne. Podawać można je samodzielnie (jest dość sycące, by pełnić rolę głównego dania obiadowego) lub jako dodatek do potrawy mięsnej zastępujący np. ziemniaki

Do przygotowania szpecli potrzebne będą:

  • dwie szklanki mąki pszennej typ 450
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 50 g masła
  • 100 g sera (cheddar, parmezan lub ser górski)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, pieprz i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
  2. Jajka ubić i powoli dodawać do suchych składników. Następnie dolać powoli mleko.
  3. Całość miksować na niskich obrotach, aż ciasto uzyska gładką konsystencję.
  4. Gotowe układamy na oprószonej mąką desce i odcinamy niewielkie porcje, które wrzucamy wprost do osolonego wrzątku (można też skorzystać ze specjalnej prasy do formowania szpecli).
  5. Gotujemy partiami przez około 5 minut od wypłynięcia, ciągle mieszając, aby się nie posklejały. Warto do wody dodać odrobinę oleju, który zapobiega sklejaniu klusek.
  6. Ugotowane szpecle możemy podawać wprost z wody lub przyrumienione na maśle. Po wierzchu wystarczy także posypać je startym wcześniej serem. 

Kluseczki z kaszy manny - idealne do zupy i na lekki obiad. Podpowiadamy, jak je zrobićIdealne do zupy i na lekki obiad. Jak zrobić kluseczki z kaszy manny?

Kluski szpecle. Co o nich wiemy?

Kluski szpecle, zwane po niemiecku Spätzle to potrawa chłopska, która zyskała sobie wielką popularność u naszych zachodnich sąsiadów. Przyrządzana jest również w Austrii, Szwajcarii oraz Czechach i na Słowacji, gdzie noszą nazwę haluszki. Szpecle podaje się tam zazwyczaj samodzielnie z dodatkiem sera, skwarków, boczku (Bärlauchspätzle, Spinatspätzle). Są one także często serwowane z kiełbasą lub kiszoną kapustą, co sprawia, że danie to jest naprawdę sycące. W restauracjach można także natknąć się na dania, w których szpecle odgrywają wiodącą rolę, a towarzyszy im aromatyczny sos kurkowy lub pieczarkowy. Co ciekawe, szpecle, które kojarzą się głównie jako danie obiadowe, można także przygotowywać w wersji "na słodko", z dodatkiem sezonowych, świeżych owoców.  

Szpecle są więc daniem, które łatwo można przygotować w domu i zaskoczyć swoich domowników ciekawym, a jednocześnie prostym i szybkim obiadem. 

Zobacz też: Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis jest prostszy niż myślisz

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Więcej o: