Chodzi za wami obiad z makaronem? Nic dziwnego - takie dania robi się szybko i bardzo łatwo. Często wybieramy klasyki, na przykład spaghetti bolognese lub rurki w sosie grzybowym. My dziś proponujemy wersję z pieca. Zanim jednak podpowiemy wam, jak zrobić zapiekankę makaronową, sprawdźcie, co jeszcze można przyrządzić z makaronu:
Składnki:
Obiad z makaronem w naszej wersji rozpoczynamy od podgotowania makaronu w osolonej wodzie. Powinien być półtwardy. Jeśli używamy mrożonych warzyw, rozmrażamy je. Jeśli świeżych - myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Szynkę również kroimy na kawałki, a następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i mieszamy z warzywami oraz odcedzonym makaronem.
Zapiekanka makaronowa byłaby zbyt sucha bez sosu, dlatego teraz zabieramy się za jego przygotowanie. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę ze startą mozzarellą, połową żółtego sera, ziołami, solą i pieprzem. Mieszanką zalewamy zawartość naczynia żaroodpornego i mieszamy, by wszystkie składniki obtoczyły się w sosie. Całość posypujemy resztą żółtego sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut.
Zapiekanka makaronowa gotowa. Pamiętajcie, by przed podaniem ją nieco ostudzić, bo będzie bardzo gorąca.
Jakie są wasze sposób na obiad z makaronem? Lubicie zapiekanki makaronowe, a może wolicie klasyczny makaron z sosem?