Przepis na lody śmietankowe jest bardzo prosty. Wiele osób rezygnuje z ich przygotowania, bo martwi się, że bez maszynki się nie udadzą. A to nie jest prawda. Owszem, maszynka wiele ułatwia, ale i bez niej można przygotować pyszne, domowe lody.
Zanim jednak podpowiemy wam, jak zrobić lody śmietankowe, przepis na inne - równie pyszne i jeszcze prostsze - lody Oreo!
Jak się zabrać za domowe lody śmietankowe? Przepis zakłada użycie zaledwie kilku składników, które pewnie nawet macie w domu, a jeśli nie - łatwo dostaniecie je w każdym sklepie spożywczym Sprawdźcie, czego potrzebujecie.
Składniki:
Przygotowanie lodów śmietankowych rozpoczynamy od utarcia żółtek z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie w garnku zagotowujemy mleko. Gorący płyn stopniowo, cienką strużką wlewamy do masy jajecznej, stale miksując. Następnie całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż płyn zgęstnieje. Uwaga, by go nie przegrzać, w przeciwnym razie jajka się zetną, a lody nie wyjdą. Gęstniejącą masę ściągamy z gazu i mieszamy do momentu, aż ostygnie.
Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietankę. W kilku partiach przekładamy ją do ostudzonej masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, starając się masę jak najbardziej napowietrzyć. Całość przelewamy do foremki lub foremek i wstawiamy do zamrażarki. By lody zamroziły się równomiernie, mieszamy je kilkukrotnie w początkowej fazie zamarzania. Gdy będzie już zbyt gęsta, pozostawiamy do całkowitego zamrożenia.
Gdy teraz ktoś zapyta was o najlepsze lody na świecie, wiecie co odpowiedzieć. Oczywiście domowe lody śmietankowe! Przepis prosty, potrzeba jedynie trochę cierpliwości. To co? Do dzieła!