Racuchy drożdżowe to as w rękawie każdej babci. Jak zrobić pyszne racuchy? [PRZEPIS]

Racuchy drożdżowe to przepis, który kojarzy się z dzieciństwem jak mało który. Nasze babcie smażyły racuchy na głębokim tłuszczu zawsze, jak mieliśmy zły humor. Pałaszowaliśmy racuchy na maślance i od razu świat stawał się nieco lepszy. Dlatego gdy masz gorszy dzień, wykorzystaj nasz przepis na racuchy. Racuchy na maślance są wyjątkowym wyzwalaczem dobrych emocji!

Racuchy przepis - racuchy na maślance

Racuchy drożdżowe. Składniki:

  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • tłuszcz do smażenia, na przykład olej roślinny, kokosowy.
  • opcjonalnie: jabłko.

Masz dużo drożdży? Boisz się, że się zmarnują? Oto nasze tipy!

Przepis na racuchy. Przygotowanie racuchów na maślance

Racuchy na maślance mogą być czyste, bez dodatków, a możemy smażyć je na przykład z jabłkami. Racuchy na maślance z jabłkami wymagają mniej cukru, bo słodycz zapewniają owoce. Jednak jeśli chcemy dodać inne owoce lub przygotować racuchy drożdżowe, możemy jak najbardziej eksperymentować z przepisem.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na racuchy drożdżowe rozpoczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Drożdże rozbijamy z mlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie powinny pojawić się bąbelki. Mieszamy mąkę, maślankę, jajko, sól. Dodajemy rozczyn z drożdży, delikatnie mieszamy. Ponownie odstawiamy masę na kilka minut. W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je w drobną kostkę. Dodajemy do masy drożdżowej. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Smażymy racuchy drożdżowe na gorącym tłuszczu. Jeden placuszek to jedna łyżka stołowa masy. Pamiętajmy, że racuchy drożdżowe rosną! Na jednej patelni średniej wielkości smażymy cztery-pięć racuchów.

Racuchy drożdżowe podajemy z cukrem pudrem lub miodem. Niektórzy polecają także z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Więcej o: