Masz dużo drożdży? Boisz się, że się zmarnują? Oto nasze tipy!
Racuchy na maślance mogą być czyste, bez dodatków, a możemy smażyć je na przykład z jabłkami. Racuchy na maślance z jabłkami wymagają mniej cukru, bo słodycz zapewniają owoce. Jednak jeśli chcemy dodać inne owoce lub przygotować racuchy drożdżowe, możemy jak najbardziej eksperymentować z przepisem.
Przepis na racuchy drożdżowe rozpoczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Drożdże rozbijamy z mlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie powinny pojawić się bąbelki. Mieszamy mąkę, maślankę, jajko, sól. Dodajemy rozczyn z drożdży, delikatnie mieszamy. Ponownie odstawiamy masę na kilka minut. W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je w drobną kostkę. Dodajemy do masy drożdżowej. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Smażymy racuchy drożdżowe na gorącym tłuszczu. Jeden placuszek to jedna łyżka stołowa masy. Pamiętajmy, że racuchy drożdżowe rosną! Na jednej patelni średniej wielkości smażymy cztery-pięć racuchów.
Racuchy drożdżowe podajemy z cukrem pudrem lub miodem. Niektórzy polecają także z dodatkiem jogurtu naturalnego.