Nic nie smakuje lepiej niż domowe sałatki wykonane z najwyższej jakości składników i przyprawione według naszych własnych preferencji smakowych. Zatrzymanie odrobiny lata w słoikach utarło się w domowych tradycjach większości rodzin i stało się umowną tradycją już na wieki wieków. Ogórki kanapkowe muszą się znaleźć w spiżarni każdego prawdziwego smakosza, a ich przygotowywanie zajmuje tylko chwilę. Dziś zdradzimy wam przepis na ogórki szwedzkie, który jest w naszych rodzinach już od pokoleń!
Ogórki szwedzkie. Składniki:
Zalewa:
Ogórki szwedzkie. Sposób przygotowania:
Na samym początku umyj dokładnie ogórki i odkrój końce. Pokrój je w cienkie plasterki, na grubość ok 1-1,5 cm, i umieść w dużej misce. Do dwóch litrów zimnej wody wsyp niecałe pół szklanki soli i mieszaj aż do rozpuszczenia się wszystkich drobinek. Następnie przelej wszystko do miski z ogórkami. Całość przemieszaj i zostaw na 1- 3 godziny. Po tym czasie dokładnie odcedź ogórki i odłóż do suchej miski.
Przygotuj sześć słoików tak, aby ich wspólna wielkość wynosiła około 4300 ml pojemności. Pamiętaj o tym, by je dokładnie wyczyścić i odparzyć. Muszą być idealnie czyste. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, a następnie rozdziel je mniej więcej po równo na każdy słoik. Wsyp do nich także ziarna gorczycy, oraz po trzy ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Teraz możesz dodać do nich także ogórki. Wypełnij prawie całe słoiki, ale nie upychaj na siłę.
Aby wykonać zalewę, wlej do garnka 3,5 szklanki wody i wsyp cukier. Całość zagotuj i mieszaj do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie wlej ocet, doprowadź zalewę do wrzenia i od razu ściągnij z palnika. Gorącą zalewą wypełnij słoiki.