Ciasto z porzeczkami to hit na lato. Mamy superprosty przepis, z którym poradzi sobie nawet amator

Ciasto z czerwoną porzeczką jest łatwe w przygotowaniu, a zachwyci każdego, kto go spróbuje. Oto nasz sprawdzony przepis na ciasto z porzeczkami.

Ciasto z porzeczkami

Ciasto z czerwoną porzeczką. Składniki:

  • 300 g masła,
  • 400 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 kg porzeczek.

Ciasto z czerwoną porzeczką. Przygotowanie: 

Jeśli myślisz, że ciasto z czerwoną porzeczką będzie kwaśne, jesteś w błędzie. Wszystko jest kwestią proporcji składników i obfitego obsypania ciasta z porzeczkami cukrem pudrem już po upieczeniu.

Na początek umyj jednak owoce. Solidnie wypłucz je, oderwij od gronek. Pamiętaj też, aby wszystkie składniki wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej. Jajka i masło muszą być w temperaturze pokojowej.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Następnie oddziel 100 g masła i rozpuść je w kąpieli wodnej. Dodaj do tego 100 g cukru i po chwili wmieszaj 100 g mąki. Tak powstałą masę na kruszonkę wstaw do lodówki. Dopiero teraz przystąp do przygotowania właściwego ciasta z porzeczkami. Ubij pozostałe masło z cukrem pudrem i jajkami na sztywną i pulchną masę. Powinno się to udać po 10 minutach. Bardzo powoli, stopniowo dodawaj mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę już nie mikserem, a łyżką. Mieszaj tylko do połączenia składników w jednolite ciasto.

Tak przygotowane ciasto z porzeczkami przełóż do natłuszczonej formy. Najlepiej wybrać formę na tartę. Przełóż ciasto i wysyp na nie porzeczki. Możesz porzeczki lekko wklepać w ciasto. Teraz wyjmij z lodówki przygotowaną wcześniej kruszonkę. Rwij kawałeczki ciasta palcami i rozsypuj fantazyjnie na wierzchu porzeczek. Następnie wstaw ciasto z porzeczkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 50-60 minut. Gdy ciasto będzie rumiane, wyjmij je i wystudź. Posyp obficie cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.