Jeśli myślisz, że ciasto z czerwoną porzeczką będzie kwaśne, jesteś w błędzie. Wszystko jest kwestią proporcji składników i obfitego obsypania ciasta z porzeczkami cukrem pudrem już po upieczeniu.
Na początek umyj jednak owoce. Solidnie wypłucz je, oderwij od gronek. Pamiętaj też, aby wszystkie składniki wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej. Jajka i masło muszą być w temperaturze pokojowej.
Następnie oddziel 100 g masła i rozpuść je w kąpieli wodnej. Dodaj do tego 100 g cukru i po chwili wmieszaj 100 g mąki. Tak powstałą masę na kruszonkę wstaw do lodówki. Dopiero teraz przystąp do przygotowania właściwego ciasta z porzeczkami. Ubij pozostałe masło z cukrem pudrem i jajkami na sztywną i pulchną masę. Powinno się to udać po 10 minutach. Bardzo powoli, stopniowo dodawaj mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę już nie mikserem, a łyżką. Mieszaj tylko do połączenia składników w jednolite ciasto.
Tak przygotowane ciasto z porzeczkami przełóż do natłuszczonej formy. Najlepiej wybrać formę na tartę. Przełóż ciasto i wysyp na nie porzeczki. Możesz porzeczki lekko wklepać w ciasto. Teraz wyjmij z lodówki przygotowaną wcześniej kruszonkę. Rwij kawałeczki ciasta palcami i rozsypuj fantazyjnie na wierzchu porzeczek. Następnie wstaw ciasto z porzeczkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 50-60 minut. Gdy ciasto będzie rumiane, wyjmij je i wystudź. Posyp obficie cukrem pudrem.