• Link został skopiowany

Steki z kalafiora, kotleciki, a może kiszony? Kalafior na trzy sposoby

Kalafior to zdrowe warzywo, które powinniśmy włączyć do naszej diety. Ale jak to zrobić najsmaczniej? Oto trzy nasze sprawdzone przepisy - na steki z kalafiora, kotleciki z kalafiora i kiszonego kalafiora.
Stek z kalafiora
fot. Olga Miltsova / shutterstock.com

Steki z kalafiora. Składniki:

  • kalafior,
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1 łyżka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Steki z kalafiora. Przygotowanie:

Umyj kalafiora i pokrój go na grube plastry. Każdą część posmaruj oliwą i posyp nieco solą. Smaż na patelni z obu stron. Powinien złapać lekko rumiany kolor. Następnie ułóż kalafiory na blaszce do pieczenia. Wstaw na 10 minut od piekarnika, po tym czasie przekręć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni.

Pestki słonecznika i dyni podpraż na patelni. Dodaj posiekaną pietruszkę i masło. Kiedy to roztopi się, dodaj bułkę tartą. Podsmaż i podawaj z nią steki z kalafiora.

Kotleciki z kalafiora. Składniki:

  • kalafior,
  • 2 jajka,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • posiekany koperek,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Kotleciki z kalafiora. Przygotowanie:

Zagotuj wodę w garnku. Posól ją i włóż do niej kalafiora w całości. Gotuj 15 minut. Odcedź i pokrój kalafiora na małe kawałki. Rozdrobnij je widelcem, dodaj sól, pieprz do smaku i kilka łyżek bułki tartej. Wymieszaj. Wbij jajka, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Z masy formułuj kotleciki z kalafiora i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Kiszony kalafior. Składniki:

  • 1 kalafior razem z liśćmi,
  • 200-300 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/3 łyżeczki koperku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1/3 łyżeczki szałwii.

Kiszony kalafior. Przygotowanie:

Kiszony kalafior to świetny pomysł na dodatek do zup lub drugich dań. Zacznij przygotowanie kiszonego kalafiora od uprażenia przypraw na patelni. Następnie umyj kalafiora, pokrój go na niewielkie kawałki. Obierz też czosnek i lekko rozgnieć. Sól rozpuść w ciepłej wodzie. Słoiki wyparz zawczasu. Tylko do czystych słoików możesz wsypać na dno przyprawy. Włóż następnie kalafiora. Układaj gęsto różyczki i liście. Zalej wszystko wodą z solą. Zakręć i odstaw na dwa tygodnie. Po 14 dniach kiszony kalafior będzie gotowy.

Więcej o: