Umyj kalafiora i pokrój go na grube plastry. Każdą część posmaruj oliwą i posyp nieco solą. Smaż na patelni z obu stron. Powinien złapać lekko rumiany kolor. Następnie ułóż kalafiory na blaszce do pieczenia. Wstaw na 10 minut od piekarnika, po tym czasie przekręć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni.
Pestki słonecznika i dyni podpraż na patelni. Dodaj posiekaną pietruszkę i masło. Kiedy to roztopi się, dodaj bułkę tartą. Podsmaż i podawaj z nią steki z kalafiora.
Zagotuj wodę w garnku. Posól ją i włóż do niej kalafiora w całości. Gotuj 15 minut. Odcedź i pokrój kalafiora na małe kawałki. Rozdrobnij je widelcem, dodaj sól, pieprz do smaku i kilka łyżek bułki tartej. Wymieszaj. Wbij jajka, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Z masy formułuj kotleciki z kalafiora i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
Kiszony kalafior to świetny pomysł na dodatek do zup lub drugich dań. Zacznij przygotowanie kiszonego kalafiora od uprażenia przypraw na patelni. Następnie umyj kalafiora, pokrój go na niewielkie kawałki. Obierz też czosnek i lekko rozgnieć. Sól rozpuść w ciepłej wodzie. Słoiki wyparz zawczasu. Tylko do czystych słoików możesz wsypać na dno przyprawy. Włóż następnie kalafiora. Układaj gęsto różyczki i liście. Zalej wszystko wodą z solą. Zakręć i odstaw na dwa tygodnie. Po 14 dniach kiszony kalafior będzie gotowy.