Ile gotować kalafiora? Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy

Kalafior to smaczne i zdrowe warzywo. Ma jednak pewną "przypadłość". Podczas gotowania kalafiora unosi się w mieszkaniu niezbyt przyjemny zapach. Jak gotować kalafiora, żeby uniknąć zapachu? Ile właściwie gotować kalafiora? Wszystko wyjaśniamy.

Ile gotować kalafiora?

Kalafior to świetne warzywo podczas diety. Dzięki niemu tracimy zbędne kilogramy, a z racji tego, że jest dość syty, nie chodzimy głodni. Kalafior chroni również organizm przed wrzodami. O jego właściwościach można by mówić długo, ale nie wiemy jeszcze, ile gotować kalafiora?

To niby proste pytanie, a jednak wiele osób wciąż nie do końca wie. Okazuje się, że czas gotowania jest niezwykle krótki! Wkładamy kalafior do wrzącej wody, lekko osolonej. Gotujemy go jedynie pięć minut! Warto jednak przed wyjęciem sprawdzić, czy na pewno kalafior jest już dobrze ugotowany. Wystarczy nakłuć go widelcem.

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Ile gotować kalafiora? Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania kalafiora?

Podczas gotowania kalafiora niestety wydziela się przykra woń. Są za to odpowiedzialne związki siarki, które występują również w kapuście i brokułach. Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu?

Pierwszy sposób to dodanie do wody, w której gotuje się kalafiora, łyżeczki sody oczyszczonej. Nie tylko zneutralizuje ona brzydki zapach, ale również zapewni apetyczny, biały kolor warzywa.

Innym sposobem jest dodanie do wody mleka. Wystarczy zaledwie pół szklanki, a zapach zniknie.

Jak jeszcze można uniknąć nieprzyjemnego zapachu? Więcej sposobów znajdziesz tu:

Oprócz tego można również dodać do gotującej się wody listek laurowy. To także powinno pomóc! Najlepiej gdy wraz z listkiem dodamy kilka kropel soku z cytryny lub pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Pamiętajmy, że te sposoby znajdą zastosowanie także w przypadku innych warzyw o podobnych właściwościach. Warto wykorzystać je, gotując brukselkę czy brokuły.

Więcej o: