Placki z bananami + placki z twarogiem = WNM. Mamy genialny hybrydowy przepis

Placki z bananami to już klasyk. Robi się je naprawdę łatwo, a do przygotowania minimalistycznej wersji potrzeba dosłownie dwóch składników. My jednak mamy dla was przepis hybrydowy - na placki z bananami i placki z twarogiem. W jednym. Sprawdźcie.

Placki z bananami + placki z twarogiem = WNM

Placki z bananami i placki z twarogiem to jedne z najpopularniejszych rodzajów smażonych kąsków. No może poza racuchami. Swoją drogą sprawdźcie też przepis na racuchy z jabłkami - wychodzą genialne:

A jak się zabrać za hybrydowe placki z bananami i placki z twarogiem? Receptura jest bajecznie prosta. Wystarczy zaledwie kilka składników i chwila pracy, a pyszne placuszki będą gotowe.

Placki z bananami i placki z twarogiem - przepis hybrydowy

Składniki:

  • 1 duży, dojrzały banan
  • 250 g twarogu
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 pełne łyżki mąki
  • olej do smażenia

Placki z bananami i placki z twarogiem - krok po kroku:

Banana rozgniatamy widelcem razem z twarogiem. Nie musimy się do tego bardzo przykładać - delikatne grudki nadają plackom ciekawej konsystencji. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i przesianą mąkę. Całość mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie partiami łączymy je z masą na placki z bananami i twarogiem. Najlepiej robić to za pomocą szpatułki, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Dzięki temu placuszki będą super puszyste.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, na patelnię wykładamy po łyżce masy. Placki z twarogiem i bananami smażymy przez kilka minut z obu stron, aż staną się rumiane. Przekładamy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze - pyszna innowacja w kuchni

Placki z bananami i twarogiem gotowe. Można podawać je po prostu posypane cukrem pudrem i/lub cynamonem. Świetnie będą smakować także polane syropem klonowym albo z bitą śmietaną czy ulubionym dżemem. My polecamy boski dżem rabarbarowy:

Lubicie placki z twarogiem i bananami? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.