Placki z bananami i placki z twarogiem to jedne z najpopularniejszych rodzajów smażonych kąsków. No może poza racuchami. Swoją drogą sprawdźcie też przepis na racuchy z jabłkami - wychodzą genialne:
A jak się zabrać za hybrydowe placki z bananami i placki z twarogiem? Receptura jest bajecznie prosta. Wystarczy zaledwie kilka składników i chwila pracy, a pyszne placuszki będą gotowe.
Składniki:
Banana rozgniatamy widelcem razem z twarogiem. Nie musimy się do tego bardzo przykładać - delikatne grudki nadają plackom ciekawej konsystencji. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i przesianą mąkę. Całość mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie partiami łączymy je z masą na placki z bananami i twarogiem. Najlepiej robić to za pomocą szpatułki, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Dzięki temu placuszki będą super puszyste.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, na patelnię wykładamy po łyżce masy. Placki z twarogiem i bananami smażymy przez kilka minut z obu stron, aż staną się rumiane. Przekładamy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki z bananami i twarogiem gotowe. Można podawać je po prostu posypane cukrem pudrem i/lub cynamonem. Świetnie będą smakować także polane syropem klonowym albo z bitą śmietaną czy ulubionym dżemem. My polecamy boski dżem rabarbarowy:
Lubicie placki z twarogiem i bananami? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis!