Kotlety mielone z indyka robi się tak samo, jak te wieprzowe. Co prawda można tu bardziej poszaleć z przyprawami, ponieważ indyk jest bardziej neutralny w smaku, ale wiele osób stawia na żelazny zestaw - sól, pieprz, czosnek.
Zobaczcie, co jeszcze można przygotować z mięsa mielonego - także z indyka. Oto kilka przepisów:
Jak się zabrać za kotlety mielone z indyka? Podstawa to świeże mięso z dobrego źródła. Może to być pierś czy mięso z uda. Ważne są też przyprawy. Fani klasyków przystaną przy zestawie, o którym wspominamy wyżej. Inni mogą zaszaleć i przygotować kotlety w stylu teriyaki, czyli w słodko-słonym sosie japońskim. Podpowiadamy obie wersje.
Składniki podstawowe:
Dodatkowe przyprawy w wersji teriyaki:
Kotlety mielone z indyka fot. shutterstock.com / MariaKovaleva
Kotlety mielone z indyka rozpoczynamy przyrządzać od namoczenia bułki w mleku. Możemy ją wcześniej nieco rozdrobnić. Następnie odciśniętą bułkę wkładamy do miski z mięsem, startą lub drobno posiekaną cebulą, jajkiem i przyprawami (w wersji klasycznej lub teriyaki). Całość wyrabiamy dłonią tak długo, aż przestanie się lepić. Następnie z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron, aż będą rumiane.
Kotlety mielone z indyka można łatwo zamienić na klopsy mielone. Te ze standardowymi przyprawami wystarczy zalać bulionem, dodać koperek i gotować kilkanaście minut, na koniec wlewając śmietankę. Klopsy mielone w wersji teriyaki również zalewamy bulionem i gotujemy przez 15-20 minut. Następnie dodajemy sos sojowy, syrop klonowy, trochę oleju sezamowego - wszystko do smaku. Całość można soprawić odrobiną chili a na talerzu posypac uprażonym sezamem. Voila! Klopsy mielone gotowe!