Kotlety mielone z indyka, czyli boska alternatywa dla klasycznych. Dwie skrajne wersje - wybierz swoją ulubioną [PRZEPISY]

Kotlety mielone z indyka to nieco chudsza wersja tych z wieprzowiny. Robi się je równie łatwo, co klasyczne i są równie pyszne. Jak się zabrać za kotlety mielone z indyka? Sprawdźcie nasz przepis.

Kotlety mielone z indyka - odchudzone klasyki

Kotlety mielone z indyka robi się tak samo, jak te wieprzowe. Co prawda można tu bardziej poszaleć z przyprawami, ponieważ indyk jest bardziej neutralny w smaku, ale wiele osób stawia na żelazny zestaw - sól, pieprz, czosnek.

Zobaczcie, co jeszcze można przygotować z mięsa mielonego - także z indyka. Oto kilka przepisów:

Jak się zabrać za kotlety mielone z indyka? Podstawa to świeże mięso z dobrego źródła. Może to być pierś czy mięso z uda. Ważne są też przyprawy. Fani klasyków przystaną przy zestawie, o którym wspominamy wyżej. Inni mogą zaszaleć i przygotować kotlety w stylu teriyaki, czyli w słodko-słonym sosie japońskim. Podpowiadamy obie wersje.

Zobacz wideo A może pulpeciki w sosie koperkowym? Sprawdźcie nasz przepis

Kotlety mielone z indyka - przepis

Składniki podstawowe:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • czerstwa bułka (najlepiej kawałek chałki)
  • trochę mleka do namoczenia bułki
  • cebula
  • jajko
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obsypania
  • olej do smażenia

Dodatkowe przyprawy w wersji teriyaki:

  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego (zastępujemy nim sól)
  • 2 łyżki octu ryżowego (może być sok z limonki lub cytryny)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru

Kotlety mielone z indyka - przepis krok po kroku

Kotlety mielone z indykaKotlety mielone z indyka fot. shutterstock.com / MariaKovaleva

Kotlety mielone z indyka rozpoczynamy przyrządzać od namoczenia bułki w mleku. Możemy ją wcześniej nieco rozdrobnić. Następnie odciśniętą bułkę wkładamy do miski z mięsem, startą lub drobno posiekaną cebulą, jajkiem i przyprawami (w wersji klasycznej lub teriyaki). Całość wyrabiamy dłonią tak długo, aż przestanie się lepić. Następnie z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron, aż będą rumiane.

Kotlety mielone z indyka można łatwo zamienić na klopsy mielone. Te ze standardowymi przyprawami wystarczy zalać bulionem, dodać koperek i gotować kilkanaście minut, na koniec wlewając śmietankę. Klopsy mielone w wersji teriyaki również zalewamy bulionem i gotujemy przez 15-20 minut. Następnie dodajemy sos sojowy, syrop klonowy, trochę oleju sezamowego - wszystko do smaku. Całość można soprawić odrobiną chili a na talerzu posypac uprażonym sezamem. Voila! Klopsy mielone gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.