Czy dżem bez cukru może być w pełni wartościowym produktem, który będzie stanowił dobrej jakości zaopatrzenie spiżarni? Zdecydowanie: tak! Trzeba jednak pamiętać o tym, że dżem przygotowany bez cukru jest produktem bardzo specyficznym. Biała substancja, w nadmiarze bardzo szkodliwa, posiada jednak znakomite właściwości konserwujące. Przyjmuje się, że to właśnie duża ilość cukru i niewielki dodatek wody sprawiają, że wyrób będzie przydatny do spożycia przez długi czas i to przy w pełni zachowanych walorach smakowych. O co więc należy zadbać, gdy decydujemy się na dżem bez cukru? Bardzo istotne są dwie kwestie:
Problemem może być także właściwe zagęszczenie produktu. Dżem bez cukru również nabierze wymaganej przez nas gęstości, ale trzeba poświęcić temu nieco więcej uwagi. Podstawowym sposobem jest gotowanie masy owocowej dotąd aż odpowiednio zgęstnieje. Niekiedy wymaga to jednak bardzo dużej ilości czasu. Można jednak uprościć sobie zadanie dzięki zastosowaniu naturalnej pektyny owocowej w proszku lub gotowych substancji zagęszczających. W przypadku ostatnich trzeba jednak zwracać uwagę na wyszczególniony przez producentów skład - należu unikać zwłaszcza tych, gdzie wykorzystywany jest sorbinian potasu (E-202).
W jaki sposób zrobić swój pierwszy dżem truskawkowy bez cukru? Na całe szczęście nie jest to zbyt trudne - trzeba jednak zadbać o odpowiedniej jakości owoce i wyposażyć się w sporą ilość cierpliwości. Na 1 l dżemu przypada:
Trzeba przygotować też dość duży garnek (3 - 4 l) do smażenia i słoiki na przygotowany dżem truskawkowy bez cukru.
Przygotowania zaczynamy od dokładnego umycia owoców i pozbawienia ich szypułek. Wkładamy je do garnka razem z sokiem z cytryny i rozpoczynamy smażenie. Po tym, jak owoce zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i gotujemy masę owocową na wolnym ogniu. Co pewien czas mieszamy. Czas, w którym produkt nabierze odpowiedniej konsystencji, nie zawsze jest taki sam. Trzeba się jednak przygotować przynajmniej na 1 godzinę gotowania.
Zanim przełożymy gorący dżem truskawkowy bez cukru do słoików, upewnijmy się co do ich sterylności i tego, że są całkowicie suche. Trzeba też uważać na to, żeby brzegi wieczka nie były zanieczyszczone masą owocową.
W podobny sposób może zostać przygotowana konfitura z żurawiny bez cukru. Warto jednak zastrzec, że konfitura z zasady jest produktem uzyskiwanym poprzez gotowanie owoców w syropie cukrowym. Istnieje jednak i na to sposób: zamiast klasycznego cukru można wykorzystać erytrol. Stosuje się go w stosunku 1:4 (jedna część erytrolu do czterech części owoców). Chcąc stworzyć niezwykle aromatyczną konfiturę np. na Boże Narodzenie, można dodawać skórkę z pomarańczy i goździki.
Jak smakują powidła bez cukru? Warto przekonać się samemu i wypróbować własnych sił w kuchni. Smażone śliwki idealnie nadają się do robienia przetworów bez cukru z uwagi na swój lekko kwaśny smak. Do zrobienia kilku niewielkich słoiczków przetworu można wykorzystać np.:
W przypadku śliwek trzeba jednak nastawić się na smażenie masy owocowej trwające nawet ok. 4 godz. Zaleca się robienie tego w dwóch turach - najlepiej w odstępie jednego dnia.
Zobacz też: Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę