Przepis na pankejki? Bananowe na stałe trafią do twojego menu

Bananowe pankejki na pewno dobrze znacie. To znany i lubiany przepis na pankejki, który chętnie robimy w leniwe niedziele lub na prośbę dzieci. Ale tym razem mamy dla was zupełnie inny przepis. Zdrowszy! Ale równie obłędny. Spróbujecie nowego przepisu na pankejki bananowe?

Przepis na pankejki

Pankejki bananowe. Składniki:

  • 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe, mocno żółte, z plamkami),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka płatków owsianych (lub więcej),
  • olej kokosowy do smażenia,
  • borówki amerykańskie (opcjonalnie).

Pankejki bananowe. Przygotowanie:

Pankejki bananowe z mąką pszenną, na bazie jogurtu greckiego czy kefiru dobrze znacie. To przepisy znane i lubiane.

Ale jeśli nigdy nie robiliście pankejków z bananami z płatkami owsianymi, to musicie spróbować naszego przepisu na bananowe pankejki. Na początek zwróćcie uwagę na płatki owsiane. Najlepiej wybrać górskie, drobne płatki owsiane. Jeśli nie jecie glutenu, zwróćcie uwagę także na to, aby były w 100 proc. bezglutenowe.

Płatki blendujemy na drobny pył. Możemy też zostawić je w całości, wtedy pankejki bananowe mają wyczuwalną strukturę. Do zblendowanych płatków owsianych dodajemy banany. Możemy je zblendować, możemy rozbić widelcem. Wbijamy dwa jajka i mieszamy łyżką. Tak przygotowane pankejki bananowe smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Najlepszy będzie olej kokosowy, ale jeśli nie macie go w kuchni, możemy pankejki bananowe smażyć na zwykłym oleju roślinnym.

Zobacz wideo Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!

Jeśli mamy więcej czasu, możemy do masy bananowej dodać borówki amerykańskie. Owoce myjemy, dodajemy do zblendowanych płatków i rozbitych bananów. Smażymy podobnie, na złoto. Borówki mogą pękać i rozlewać się, wtedy pankejki bananowe mogą zrobić się ciemnobrązowe lub fioletowe. Nie przejmujmy się tym! To tylko sok z borówek. Pychota!

Więcej o: