Kurczak to zawsze dobra opcja na obiad na lato czy każdą inną porę roku. Jednak ile można robić pieczone pałki czy nuggetsy? Dlatego przychodzimy dziś z superprostym przepisem na filet z kurczaka na obiad w formie potrawki. Do tego dania potrzebujecie jedynie kurczaka, suszonych śliwek, śmietanki kremówki i kilku przypraw, które na pewno macie w domu. Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie też inny pomysł na obiad na lato - w roli głównej kurki!
Jak zrobić filet z kurczaka na obiad? Poniżej przedstawiamy nasz sprawdzony przepis. Zawsze sięgamy do niego, gdy brakuje pomysłu, co przygotować - szczególnie na obiad na lato.
Składniki na 4 porcje:
Kurczaka oczyszczamy z błonek, kostek i chrząstek, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Śliwki kroimy na pół i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Po kilku minutach dodajemy także kurczaka. Całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Do potrawki wlewamy śmietankę i doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem i resztą przypraw. W międzyczasie gotujemy ryż. Filet z kurczaka na obiad w takiej wersji będzie też świetnie smakował z ziemniakami lub drobnym makaronem, np. orzo).
Potrawka powinna zgęstnieć, jednak jeśli jest potrzeba jej zagęszczenia, dodajmy nieco mąki rozrobionej z wodą. Gotowy filet z kurczaka na obiad podajemy z ryżem lub innym wybranym dodatkiem.
Wskazówka 1: Kurczaka przed gotowaniem można także obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Powinniśmy zrobić to na sporym ogniu, tylko aby zewnętrzna strona się zrumieniła. Mięso w środku dojdzie w trakcie późniejszego gotowania.
Wskazówka 2: Śliwki równie dobrze można pozostawić w całości. My lubimy, gdy łączą się z sosem w trakcie gotowania, dlatego wolimy je pokroić.
Proste przepisy na szybki obiad z niczego są najlepsze, prawda? No to koniecznie wypróbujcie naszą wersję. Gwarantujemy - nie pożałujecie.