Dlaczego tak uwielbiamy lody truskawkowe? Przede wszystkim jest to deser, który lubią właściwie wszyscy. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i starszym. Możemy pochwalić się w towarzystwie słodyczami przygotowanymi samemu, co nie jest bardzo trudne. Oczywiście wielką zaletą jest tutaj możliwość wykorzystania owoców pochodzących niemal wprost z grządki, co pozwala nam się cieszyć smakiem i aromatem lata w wyjątkowo przyjemny sposób. Można w końcu przyrządzać lody truskawkowe na różne sposoby - w tym z uwzględnieniem szczególnych wymagań żywieniowych (np. lody truskawkowe dietetyczne lub bez cukru).
O czym należy pamiętać, gdy chcemy zrobić domowe lody truskawkowe? Przede wszystkim istotne są dobrej jakości truskawki. Jeśli minął już sezon na świeże owoce, to z powodzeniem możemy posłużyć się mrożonymi. Istotne jest jednak to, by były dorodne i dojrzałe. Ich zaletą jest to, że mamy do czynienia z owocami miękkimi, które nie nastręczają zbyt wielu problemów przy obróbce. Jeśli chodzi o rodzaje lodów truskawkowych, to mamy wybór pomiędzy deserami sporządzonymi na bazie słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego, ale także lody - sorbety.
Jak zrobić samemu lody truskawkowe? Przepisy dość znacznie różnią się pomiędzy sobą. Najpierw warto przyjrzeć się tym propozycjom, gdzie w skład lodów truskawkowych wchodzą śmietana lub jogurt. Oto przykładowy zestaw składników na ok. 500 ml lodów:
Jak zrobić lody truskawkowe krok po kroku? Zaczynamy od rozmrożenia truskawek lub ich umycia i pozbawienia szypułek w przypadku świeżych owoców. Następnie blendujemy owoce i śmietanę ze słodzikiem w osobnych naczyniach. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą aż do powstania jednolitej masy. Przekładamy do mniejszych naczyń, które mają nadać lodom docelową formę. Mrozimy lody truskawkowe - co godzinę warto je wyjąć i wymieszać. Dzięki temu ich konsystencja nie będzie zbita i twarda, ale puszysta.
Niekiedy mamy ochotę na bardziej orzeźwiający deser. Jak zrobić lody truskawkowe w formie sorbetu? Akurat to nie powinno przysporzyć nam zbyt wielu kłopotów. Taki deser składa się z owoców, wody i słodzika. Zaletą truskawek jest to, że w ok. 90 proc. składają się z wody, w związku z czym nie trzeba jej zbyt wiele dolewać. Dzięki temu ostateczny wyrób jest smaczniejszy. W sytuacji, gdy chcemy otrzymać 1000 ml sorbetu, składniki są dość oczywiste:
Rozpoczynamy, podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, od zblendowania osobno owoców i wymieszania wody ze słodzikiem. Następnie łączymy je, dodajemy dodatki (np. listki mięty) i przekładamy do foremek nadających lodom truskawkowym kształt. Mrozimy ok. 3 - 4 godzin.
Zobacz też: Lody Ekipy w wersji zrób to sam. Jak się zabrać za domową przekąskę? [PRZEPIS]