• Link został skopiowany

Lody truskawkowe. Jak zrobić je domowym sposobem? Mamy najlepszy przepis

Sezon na truskawki powoli się kończy, ale jest jeszcze chwila, by zrobić domowe lody truskawkowe. Jak się do tego zabrać? O czym przede wszystkim pamiętać? Podpowiadamy.
Lody truskawkowe smakują każdemu. Zdjęcie ilustracyjne
Teri Virbickis/shutterstock

Lody truskawkowe. Dlaczego tak je uwielbiamy?

Dlaczego tak uwielbiamy lody truskawkowe? Przede wszystkim jest to deser, który lubią właściwie wszyscy. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i starszym. Możemy pochwalić się w towarzystwie słodyczami przygotowanymi samemu, co nie jest bardzo trudne. Oczywiście wielką zaletą jest tutaj możliwość wykorzystania owoców pochodzących niemal wprost z grządki, co pozwala nam się cieszyć smakiem i aromatem lata w wyjątkowo przyjemny sposób. Można w końcu przyrządzać lody truskawkowe na różne sposoby - w tym z uwzględnieniem szczególnych wymagań żywieniowych (np. lody truskawkowe dietetyczne lub bez cukru). 

Domowe lody truskawkowe: rodzaje i składniki

O czym należy pamiętać, gdy chcemy zrobić domowe lody truskawkowe? Przede wszystkim istotne są dobrej jakości truskawki. Jeśli minął już sezon na świeże owoce, to z powodzeniem możemy posłużyć się mrożonymi. Istotne jest jednak to, by były dorodne i dojrzałe. Ich zaletą jest to, że mamy do czynienia z owocami miękkimi, które nie nastręczają zbyt wielu problemów przy obróbce. Jeśli chodzi o rodzaje lodów truskawkowych, to mamy wybór pomiędzy deserami sporządzonymi na bazie słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego, ale także lody - sorbety. 

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Lody truskawkowe - przepisy

Jak zrobić samemu lody truskawkowe? Przepisy dość znacznie różnią się pomiędzy sobą. Najpierw warto przyjrzeć się tym propozycjom, gdzie w skład lodów truskawkowych wchodzą śmietana lub jogurt. Oto przykładowy zestaw składników na ok. 500 ml lodów:

  • 500 g mrożonych lub świeżych truskawek
  • 30 g cukru, który można zastąpić np. miodem lub erytrolem
  • 200 ml śmietanki 36%
  • możemy dodać elementy smakowe w postaci płatków czekolady, wiórków kokosowych lub listków mięty

Jak zrobić lody truskawkowe krok po kroku? Zaczynamy od rozmrożenia truskawek lub ich umycia i pozbawienia szypułek w przypadku świeżych owoców. Następnie blendujemy owoce i śmietanę ze słodzikiem w osobnych naczyniach. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą aż do powstania jednolitej masy. Przekładamy do mniejszych naczyń, które mają nadać lodom docelową formę. Mrozimy lody truskawkowe - co godzinę warto je wyjąć i wymieszać. Dzięki temu ich konsystencja nie będzie zbita i twarda, ale puszysta.

Jak zrobić lody truskawkowe w formie sorbetu?

Niekiedy mamy ochotę na bardziej orzeźwiający deser. Jak zrobić lody truskawkowe w formie sorbetu? Akurat to nie powinno przysporzyć nam zbyt wielu kłopotów. Taki deser składa się z owoców, wody i słodzika. Zaletą truskawek jest to, że w ok. 90 proc. składają się z wody, w związku z czym nie trzeba jej zbyt wiele dolewać. Dzięki temu ostateczny wyrób jest smaczniejszy. W sytuacji, gdy chcemy otrzymać 1000 ml sorbetu, składniki są dość oczywiste:

  • 900 g dojrzałych truskawek
  • 100 ml wody
  • 70 g cukru, miodu lub innego słodzika
  • dodatki: listki mięty, płatki czekolady lub inne

Rozpoczynamy, podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, od zblendowania osobno owoców i wymieszania wody ze słodzikiem. Następnie łączymy je, dodajemy dodatki (np. listki mięty) i przekładamy do foremek nadających lodom truskawkowym kształt. Mrozimy ok. 3 - 4 godzin.

Zobacz też: Lody Ekipy w wersji zrób to sam. Jak się zabrać za domową przekąskę? [PRZEPIS]

Więcej o: