Nie dżem, nie sok. Maliny w syropie to teraz hit. Blogerka podzieliła się przepisem

Lato to czas na rozmaite przetwory. Pyszne, sezonowe owoce zwykle kończą jako dżem, sok czy nalewka, jednak zastosowań jest naprawdę sporo. Znana blogerka przypomniała obserwatorom swój przepis na maliny w syropie.

Lato w słoiku - maliny w syropie

Przetwory z sezonowych owoców to najlepszy sposób na zachowanie trochę lata także na późniejsze miesiące, gdy te dostępne w sklepach są importowane i niekoniecznie tak pyszne, jak te nasze. Przepisów na słoiki jest multum. Można przygotować rozmaite dżemy, konfitury czy powidła. Można zamienić maliny czy jagody w pyszne soki. A można zrobić coś pomiędzy i wyczarować owoce w syropie. W ten sposób mamy i całe owoce, i boski sok. Swoją recepturę na maliny w syropie przypomniała na Instagramie jedna z najbardziej lubianych polskich blogerek kulinarnych, autorka bloga Pysznie czy Przepysznie.

Pamiętajcie, że genialne przetwory można robić nie tylko z owoców. Smaczna Pyza pokazała niedawno, jak przygotować nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Sprawdźcie:

Maliny w syropie według Pysznie czy Przepysznie

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • pół szklanki wody

Maliny w syropie - przepis krok po kroku:

Maliny przebieramy, oczyszczamy z resztek szypułek i odrzucamy te zepsute. Następnie przepłukujemy je na sitku i zostawiamy do odsączenia. W międzyczasie przygotowujemy słoiki, które należy sparzyć. Blogerka sugeruje zrobienie tego w zmywarce. Jak się za to zabrać? Pisaliśmy o tym w osobnym artykule:

Co ciekawe, również pasteryzować można w zmywarce. Sprawdźcie, jak to zrobić:

Wracamy do malin. Odsączone owoce wkładamy do słoików. W osobnym garnku gotujemy wodę z cukrem i mieszamy. Gdy ten się rozpuści, przelewamy syrop do malin tak, by wypełnił połowę wysokości słoików. Naczynia zakręcamy i ustawiamy w szerokim garnku na czystej ściereczce. Garnek zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i włączamy palnik. Maliny w syropie pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zobacz wideo Co jeszcze zrobić z malin? Pyszne kokosanki. Niebo w gębie!

Do czego można wykorzystać maliny w syropie?

Takie maliny sprawdzą się wszędzie tam, gdzie zwykły dżem, czyli w owsiance, na omletach, plackach czy w naleśnikach. Można nimi udekorować desery, dodać do zimowej herbaty albo jeść łyżeczką wprost ze słoika - bo kto nam zabroni!

Pamiętajmy, że zamiast malin można użyć też innych owoców. Równie dobrze sprawdzą się truskawki, jagody czy jeżyny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.