Przetwory z sezonowych owoców to najlepszy sposób na zachowanie trochę lata także na późniejsze miesiące, gdy te dostępne w sklepach są importowane i niekoniecznie tak pyszne, jak te nasze. Przepisów na słoiki jest multum. Można przygotować rozmaite dżemy, konfitury czy powidła. Można zamienić maliny czy jagody w pyszne soki. A można zrobić coś pomiędzy i wyczarować owoce w syropie. W ten sposób mamy i całe owoce, i boski sok. Swoją recepturę na maliny w syropie przypomniała na Instagramie jedna z najbardziej lubianych polskich blogerek kulinarnych, autorka bloga Pysznie czy Przepysznie.
Pamiętajcie, że genialne przetwory można robić nie tylko z owoców. Smaczna Pyza pokazała niedawno, jak przygotować nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Sprawdźcie:
Składniki:
Maliny przebieramy, oczyszczamy z resztek szypułek i odrzucamy te zepsute. Następnie przepłukujemy je na sitku i zostawiamy do odsączenia. W międzyczasie przygotowujemy słoiki, które należy sparzyć. Blogerka sugeruje zrobienie tego w zmywarce. Jak się za to zabrać? Pisaliśmy o tym w osobnym artykule:
Co ciekawe, również pasteryzować można w zmywarce. Sprawdźcie, jak to zrobić:
Wracamy do malin. Odsączone owoce wkładamy do słoików. W osobnym garnku gotujemy wodę z cukrem i mieszamy. Gdy ten się rozpuści, przelewamy syrop do malin tak, by wypełnił połowę wysokości słoików. Naczynia zakręcamy i ustawiamy w szerokim garnku na czystej ściereczce. Garnek zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i włączamy palnik. Maliny w syropie pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Takie maliny sprawdzą się wszędzie tam, gdzie zwykły dżem, czyli w owsiance, na omletach, plackach czy w naleśnikach. Można nimi udekorować desery, dodać do zimowej herbaty albo jeść łyżeczką wprost ze słoika - bo kto nam zabroni!
Pamiętajmy, że zamiast malin można użyć też innych owoców. Równie dobrze sprawdzą się truskawki, jagody czy jeżyny.