Przepis na pierogi z jagodami nie wymaga wielu składników, ale z pewnością potrzebuje naszego skupienia. Nie poddawajmy się, jeśli pierogi z jagodami nam nie wyjdą za pierwszym razem. Z czasem nabierzemy wprawy!
Na początek przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy sól. Miękkie masło - może być roztopione, ale wystarczy też tylko wyjąć je wcześniej z lodówki - dodajemy do mieszaniny. Łączymy rękoma składniki. Zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy wodę. Może okazać się, że nie zużyjemy całej wody. To w porządku!
Cały proces zagniatania powinien trwać około 10-15 minut. Co jakiś czas warto podsypywać ciasto mąką. Nie powinno lepić się do rąk czy do stolnicy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 15 minut.
Przygotowujemy nadzienie do pierogów z jagodami. Jagody płuczemy, osuszamy. Dopiero suche owoce posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej. Rwiemy ciasto na małe kawałki i rozwałkowujemy na cienkie, małe placuszki. Na każdy placek nakładamy łyżkę jagód i składamy ciasto na pół. Zalepiamy brzegi. Pierogi z jagodami już prawie gotowe.
Przygotowujemy duży garnek, w którym zagotowujemy kilka litrów wody. Solimy wodę i dopiero gdy będzie wrząca, wrzucamy na nią pierogi. Gdy ponownie się ja zagotowujemy, aż pierogi wypłyną, liczymy czas gotowania. Pierogi z jagodami powinny gotować się 2-3 minuty. Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyławiamy pierogi z jagodami i podajemy z ulubionymi dodatkami. W tej roli sprawdzi się cukier, śmietana 18 proc., jogurt naturalny lub serek waniliowy.