• Link został skopiowany

Pierogi z jagodami - przepis jest banalnie prosty. Wszystko wyjaśniamy

Pierogi z jagodami, czyli smak naszego dzieciństwa. Ale nie wyręczaj się babcią czy mamą. Przygotuj je samodzielnie. Przepis na pierogi z jagodami nie należy do trudnych!
Pierogi z jagodami
fot. shutterstock.com

Pierogi z jagodami przepis

Pierogi z jagodami. Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szklanka wrzącej wody,
  • 30 g masła,
  • 200 g jagód,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • do podania: cukier, śmietana 18 proc., jogurt naturalny lub serek waniliowy.

Pierogi z jagodami. Przygotowanie:

Przepis na pierogi z jagodami nie wymaga wielu składników, ale z pewnością potrzebuje naszego skupienia. Nie poddawajmy się, jeśli pierogi z jagodami nam nie wyjdą za pierwszym razem. Z czasem nabierzemy wprawy!

Na początek przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy sól. Miękkie masło - może być roztopione, ale wystarczy też tylko wyjąć je wcześniej z lodówki - dodajemy do mieszaniny. Łączymy rękoma składniki. Zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy wodę. Może okazać się, że nie zużyjemy całej wody. To w porządku!

Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Cały proces zagniatania powinien trwać około 10-15 minut. Co jakiś czas warto podsypywać ciasto mąką. Nie powinno lepić się do rąk czy do stolnicy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 15 minut.

Przygotowujemy nadzienie do pierogów z jagodami. Jagody płuczemy, osuszamy. Dopiero suche owoce posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej. Rwiemy ciasto na małe kawałki i rozwałkowujemy na cienkie, małe placuszki. Na każdy placek nakładamy łyżkę jagód i składamy ciasto na pół. Zalepiamy brzegi. Pierogi z jagodami już prawie gotowe.

Przygotowujemy duży garnek, w którym zagotowujemy kilka litrów wody. Solimy wodę i dopiero gdy będzie wrząca, wrzucamy na nią pierogi. Gdy ponownie się ja zagotowujemy, aż pierogi wypłyną, liczymy czas gotowania. Pierogi z jagodami powinny gotować się 2-3 minuty. Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyławiamy pierogi z jagodami i podajemy z ulubionymi dodatkami. W tej roli sprawdzi się cukier, śmietana 18 proc., jogurt naturalny lub serek waniliowy.

Więcej o: