Nasze ciasto agrestowe to banalnie prosty przepis na smaczną przekąskę. Co więcej, kiedy nabierzemy wprawy, możemy eksperymentować z przepisem na ciasto i dodawać do niego różne owoce. Zasada jest prosta do zapamiętania. Składniki dzielimy na dwa. W każdej grupie muszą się znaleźć trzy produkty. Owoce nie wchodzą w skład naszej wyliczanki.
A więc po kolei. Pierwsze trzy składniki z listy ucieramy na gładką masę. Cztery całe jajka, szklankę cukru i zapach lub cukier waniliowy ubijamy mikserem, aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Podczas ubijania mikserem na wysokich obrotach może zrobić się nawet biała. To zupełnie normalne, wręcz wskazane.
Następnie łączymy kolejne trzy składniki z naszej listy - olej roślinny, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Dobrze wcześniej przesiać mąkę przez sito. Ale nie jest to konieczne. Łączymy składniki z dwóch grup. Mieszamy, aż do idealnego połączenia.
Ciasto agrestowe potrzebuje jeszcze samego agrestu. Myjemy go pod bieżącą wodą. Oddzielamy od siebie. Osuszone owoce przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną tłuszczem. Część owoców zostawiamy. Wylewamy ciasto na agrest. Wyrównujemy wierzch, posypujemy pozostałymi owocami. Lekko uklepujemy łyżką. Nastawiamy piekarnik i czekamy, aż osiągnie temperaturę 180 stopni. Wstawiamy ciasto agrestowe i pieczemy je około 50 minut lub momentu, gdy osiągnie złoty kolor, a patyczek wsunięty do ciasta będzie suchy. Gotowe! Teraz wystarczy wystudzić ciasto i posypać je obficie cukrem pudrem. Smacznego.