Przepis na szybki obiad? Z mięsa mielonego można łatwo wyczarować cuda

Mało czasu, a głód dogania? Czasem są takie dni, kiedy trudno znaleźć nawet krótką chwilę na przyrządzenie obiadu. Wtedy szukamy przepisu na szybki obiad, który robi się sam. Wypróbujcie nasz pomysł na obiad z mięsa mielonego!

Przepis na szybki obiad

Obiad z mięsa mielonego. Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego,
  • 150 g ulubionego makaronu,
  • ząbek czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Przedstawiamy jeszcze dwa pomysły na obiad z mięsa mielonego. Jeden to klasyk - przepis na kotlety mielone, drugi to zapiekanka makaronowa z mięsa mielonego.

Obiad z mięsa mielonego. Przygotowanie:

Ten obiad z mięsa mielonego robi się sam! Błyskawicznie dochodzi mięso na patelni, a my już po chwili możemy zajadać się pysznym makaronem z sosem pomidorowym. Nastaw wodę na makaron. Do lekko osolonego wrzątku wrzuć ulubione kluski - my polecamy spaghetti! W międzyczasie rozgrzej tłuszcz na patelni, przełóż na nią mięso mielone. Szpatułką rozdrobnij je na mniejsze kawałki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż, aż mięso będzie zarumienione. Mieszaj co chwilę. Nie powinno to trwać dłużej niż gotowanie makaronu, czyli około 8-12 minut.

Obiad z mięsa mielonego już prawie gotowy. Po tym czasie odlej makaron. Odstaw go na chwilę. Do mięsa mielonego dodaj puszkę krojonych pomidorów. Zamieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Jeśli lubisz pikantniejsze dania, możesz dodać szczyptę chili czy pół łyżeczki papryki ostrej. Podsmaż wszystko razem i na sam koniec dodaj makaron na patelnię. Zamieszaj kilka razy, a gdy masz pewność, że makaron jest wystarczająco ciepły, zdejmij patelnię z ognia.

Zobacz wideo Kurczak piccata - najpopularniejsze mięso w bardzo ciekawej wersji

Szybki obiad z mięsa mielonego gotowy! Danie możesz podawać posypane ulubionym serem - polecamy szczególnie parmezan i cheddar - albo z listkami świeżej bazylii. Z mięsa mielonego można wyczarować cuda, prawda?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.