Zapiekanka z kalafiora - przepisy. Zdrowy i pyszny obiad gotowy w 30-40 minut

Zapiekanka z kalafiora to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad czy ciepłą kolację. W zależności od upodobań można ją przyrządzić w wersji vege lub z dodatkiem mięsa np. z rosołu. Smacznie i przy okazji zero waste. Przedstawiamy przepisy na zapiekanki z kalafiora, które warto wypróbować.

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaka - przepis

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaka to sycące danie, które idealnie sprawdzi się szczególnie  latem, gdy nie mamy ochoty na długotrwałe gotowanie, jednak chcemy zjeść domowy, pełnowartościowy posiłek. Zapiekankę z kalafiora i ziemniaka możemy przyrządzić z dodatkiem boczku czy kiełbasy lub pominąć ten mięsny dodatek.

Składniki:

  • 1 podzielony na różyczki i ugotowany al dente (3 - 4 minuty) kalafior
  • 10 ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 większa lub 2 średniej wielkości marchewki
  • 200 - 250 g wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 250 g startego sera żółtego
  • 200 ml śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Młode ziemniaki dokładnie czyścimy (starsze musimy obrać) i kroimy na dwie części.
  2. Obrane marchewki kroimy w plasterki.
  3. Boczek lub kiełbasę kroimy na kawałki i podsmażamy.
  4. Warzywa (ziemniaki, kalafior, marchew) wkładamy do większego naczynia, dodajemy do nich podsmażoną wędlinę oraz 100 g startego sera, przyprawiamy pieprzem oraz solą i mieszamy.
  5. Wszystkie składniki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy śmietanką 30%.
  6. Przykryte naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30-35 minut.
  7. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrycie i posypujemy naszą zapiekankę pozostałym serem.
  8. Podpiekamy jeszcze przez około 15 minut.

Gotowe!

Zobacz też: Kotlet z kalafiora - bo nie zawsze musi być mięcho. Sprawdź lekki i prosty przepis

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - sprawdzona receptura


Zapiekanka makaronowa z kalafiorem to propozycja dla fanów makaronowych dań na szybko.

Składniki:

  • 300 g makaronu ugotowanego al dente. Mogą to być świderki, kokardki, wstążki czy muszelki
  • kalafior (waga po podzieleniu na różyczki około 300 g)
  • 100 g startego sera (może być mozzarella)
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 300 ml mleka
  • 25 g mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 4 minuty. Odcedzamy.
  2. Przygotowujemy sos: masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i podsmażamy przez około dwie minuty. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko i mieszamy aż powstanie gęsty sos. Dodajemy musztardę, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej oraz starty ser. Sos gotujemy do momentu rozpuszczenia się sera.
  3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem.
  4. Makaron układamy na spodzie naczynia żaroodpornego, na nim kładziemy różyczki kalafiora i zalewamy całość przygotowanym sosem serowym.’
  5. Zapiekankę makaronową z kalafiorem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 30 minut.

Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?

Zobacz wideo Zobacz też przepis na kalafior po chińsku

Zapiekanka z kalafiora i kurczaka - jak zrobić?

Zapiekanka z kalafiora i kurczaka to dobry sposób na posiłek z zalegających nam w lodówce (jednak wciąż nadających się do spożycia) resztek mięs np. z rosołu oraz warzyw.

Składniki:

  • 300 g makaronu np. świderki
  • 400 g mięsa z kurczaka
  • niewielki kalafior
  • 400 g dowolnych, ulubionych warzyw, mogą to być (w dowolnych proporcjach): fasolka szparagowa, marchewka.
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • oliwa
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: curry, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na danym opakowaniu.
  2. Warzywa nadające się do gotowania np. fasolka, ziemniaki, marchew, kalafior podgotowujemy w wodzie przez kilka minut.
  3. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy.
  4. W większej patelni umieszczamy ugotowany makaron, warzywa oraz kurczaka. Dodajemy przecier pomidorowy, curry oraz 100 ml wody. Całość mieszamy, a następnie podsmażamy kilka minut.
  5. Wszystkie składniki z patelni umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni Celsjusza.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - przepis krok po kroku

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem najlepiej smakuje gdy do jej zrobienia użyjemy młodych ziemniaków. Możemy ją dodatkowo wzbogacić sezonowymi warzywami oraz ulubioną wędliną.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 100 g startego sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz
  • koper do posypania
  • opcjonalnie: 200 g dowolnych wędlin np. boczku, szynki, kiełbasy lub warzyw

Wykonanie:

  1. Ziemniaki oczyszczamy, szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy w grubsze plastry.
  2. Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy.
  3. Sos: roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich mąką, śmietankę, mleko oraz ser. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Wędlinę kroimy w niewielką kostkę.
  5. Na dnie żaroodpornego, wysmarowanego masłem naczynia układamy ziemniaki, na nie kładziemy kalafiora i pokrojoną wędlinę.
  6. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Całość posypujemy koperkiem.
  7. Zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 minut.

Zobacz też: Kotlet z kalafiora - przepisy na zdrowy obiad dla całej rodziny

Więcej o: