Zapiekanka z kalafiora i ziemniaka - przepis
Zapiekanka z kalafiora i ziemniaka to sycące danie, które idealnie sprawdzi się szczególnie latem, gdy nie mamy ochoty na długotrwałe gotowanie, jednak chcemy zjeść domowy, pełnowartościowy posiłek. Zapiekankę z kalafiora i ziemniaka możemy przyrządzić z dodatkiem boczku czy kiełbasy lub pominąć ten mięsny dodatek.
Składniki:
- 1 podzielony na różyczki i ugotowany al dente (3 - 4 minuty) kalafior
- 10 ziemniaków (najlepiej młodych)
- 1 większa lub 2 średniej wielkości marchewki
- 200 - 250 g wędzonego boczku lub kiełbasy
- 250 g startego sera żółtego
- 200 ml śmietany 30%
- przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
- Młode ziemniaki dokładnie czyścimy (starsze musimy obrać) i kroimy na dwie części.
- Obrane marchewki kroimy w plasterki.
- Boczek lub kiełbasę kroimy na kawałki i podsmażamy.
- Warzywa (ziemniaki, kalafior, marchew) wkładamy do większego naczynia, dodajemy do nich podsmażoną wędlinę oraz 100 g startego sera, przyprawiamy pieprzem oraz solą i mieszamy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy śmietanką 30%.
- Przykryte naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30-35 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrycie i posypujemy naszą zapiekankę pozostałym serem.
- Podpiekamy jeszcze przez około 15 minut.
Gotowe!
Zobacz też: Kotlet z kalafiora - bo nie zawsze musi być mięcho. Sprawdź lekki i prosty przepis
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - sprawdzona receptura
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem to propozycja dla fanów makaronowych dań na szybko.
Składniki:
- 300 g makaronu ugotowanego al dente. Mogą to być świderki, kokardki, wstążki czy muszelki
- kalafior (waga po podzieleniu na różyczki około 300 g)
- 100 g startego sera (może być mozzarella)
- 25 g masła
- 1 łyżeczka musztardy
- 300 ml mleka
- 25 g mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 4 minuty. Odcedzamy.
- Przygotowujemy sos: masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i podsmażamy przez około dwie minuty. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko i mieszamy aż powstanie gęsty sos. Dodajemy musztardę, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej oraz starty ser. Sos gotujemy do momentu rozpuszczenia się sera.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem.
- Makaron układamy na spodzie naczynia żaroodpornego, na nim kładziemy różyczki kalafiora i zalewamy całość przygotowanym sosem serowym.’
- Zapiekankę makaronową z kalafiorem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 30 minut.
Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?
Zobacz wideo Zobacz też przepis na kalafior po chińsku
Zapiekanka z kalafiora i kurczaka - jak zrobić?
Zapiekanka z kalafiora i kurczaka to dobry sposób na posiłek z zalegających nam w lodówce (jednak wciąż nadających się do spożycia) resztek mięs np. z rosołu oraz warzyw.
Składniki:
- 300 g makaronu np. świderki
- 400 g mięsa z kurczaka
- niewielki kalafior
- 400 g dowolnych, ulubionych warzyw, mogą to być (w dowolnych proporcjach): fasolka szparagowa, marchewka.
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- oliwa
- 100 g startego żółtego sera
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawy: curry, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na danym opakowaniu.
- Warzywa nadające się do gotowania np. fasolka, ziemniaki, marchew, kalafior podgotowujemy w wodzie przez kilka minut.
- Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy.
- W większej patelni umieszczamy ugotowany makaron, warzywa oraz kurczaka. Dodajemy przecier pomidorowy, curry oraz 100 ml wody. Całość mieszamy, a następnie podsmażamy kilka minut.
- Wszystkie składniki z patelni umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni Celsjusza.
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - przepis krok po kroku
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem najlepiej smakuje gdy do jej zrobienia użyjemy młodych ziemniaków. Możemy ją dodatkowo wzbogacić sezonowymi warzywami oraz ulubioną wędliną.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kalafior
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 250 ml śmietanki 18%
- 100 g startego sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz
- koper do posypania
- opcjonalnie: 200 g dowolnych wędlin np. boczku, szynki, kiełbasy lub warzyw
Wykonanie:
- Ziemniaki oczyszczamy, szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy w grubsze plastry.
- Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy.
- Sos: roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich mąką, śmietankę, mleko oraz ser. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Wędlinę kroimy w niewielką kostkę.
- Na dnie żaroodpornego, wysmarowanego masłem naczynia układamy ziemniaki, na nie kładziemy kalafiora i pokrojoną wędlinę.
- Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Całość posypujemy koperkiem.
- Zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 minut.
Zobacz też: Kotlet z kalafiora - przepisy na zdrowy obiad dla całej rodziny