Do obiadu, na kanapkę albo chrupane wprost ze słoika. Ogórki małosolne lubią niemal wszyscy. Choć ogólna zasada ich przygotowania jest podobna, każdy domowy kucharz i kucharka ma swój własny przepis. Swoim niedawno podzieliła się Ewa Wachowicz - guru polskich kulinariów.
Zanim jednak zagłębimy się w jej recepturę, przypomnijmy też inny przepis prezenterki, który zrobił furorę. Jedliście już ciasto spod widelca?
Ewa Wachowicz na swoim Instagramie pilnuje, by jej fani nie przegapili lata. Podpowiada, co zrobić z sezonowymi warzywami i owocami, podrzuca własne przepisy. Tak się stało z ogórkami małosolnymi, o których wspominała kilka dni temu.
Składniki na dwulitrowy słój:
Dodatkowo:
Ogórki porządnie myjemy i odcinamy końcówki. Układamy je w czystym słoju o szerokiej szyjce. Staramy się robić to dość ciasno, by warzywa pozostały na swoim miejscu po zalaniu solanką. Pomiędzy ogórki wciskamy obrany i przekrojony wzdłuż korzeń chrzanu, ząbki czosnku, koper i ziele angielskie. Całość zalewamy gorącą solanką. Ogórki przykrywamy kromką chleba, a słój zamykamy. Ogórki małosolne będą gotowe po 2-3 dniach.
Robicie też ogórki kiszone? Sprawdźcie jak uniknąć błędów - już nigdy nie będą puste w środku:
Przepis Ewy Wachowicz robi prawdziwą furorę. Na Instagramie pojawiła się masa ciepłych komentarzy. Nic dziwnego, dla wielu to prawdziwy smak lata i cudowne wspomnienie dzieciństwa.
Kocham! Latem składam się z małosolnych.
Mam obsesję na ich punkcie... Jak jest sezon, nic innego nie podjadam.
Sama natura i tradycja. Tak robiły nasze babcie.
Uwielbiam. Robiłam już 3 razy
- piszą obserwujący. Nie pozostaje nic innego, jak ruszyć do ogródka lub na stragan i przygotować pyszne ogórki małosolne. Do dzieła!