Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką. Właśnie teraz cukinia jest najlepsza

Leczo z cukinią to jedno z tych jednogarnkowych dań, które rozgrzewa w chłodne wieczory. Ale sprawdza się także latem jako obiad po aktywnym dniu podczas spływu kajakowego czy po prostu nad wodą. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką.

Leczo z cukinią  - przepis

Przepis na leczo z cukinią kiełbasą i papryką. Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 2 cebule,
  • 5 pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych,
  • puszka fasoli czerwonej (opcjonalnie),
  • 300-400 g dobrej kiełbasy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Cukinia sprawdzi się nie tylko do leczo! Genialny patent na pizzę:

Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką. Przygotowanie:

Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką najlepiej smakuje w wakacyjne miesiące. To szybkie jednogarnkowe danie, które nieodłącznie kojarzy się z jedzeniem w plenerze podczas spotkania z przyjaciółmi, ogniska czy grilla. Przygotowanie leczo z cukinią rozpoczynamy od rozgrzania oliwy w dużym garnku. Trzy-cztery łyżki oliwy wystarczą. W międzyczasie drobno siekamy obraną cebulę i przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Podsmażamy na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone pomidory lub zawartość puszek wraz z zalewą.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Leczo z cukinią - przepis już w połowie drogi. Warzywa dusimy na wolnym ogniu. Kroimy cukinie w kostkę. Jeśli to młoda cukinia, nie musimy obierać jej ze skóry. Kroimy też paprykę. Dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, papryką słodką, papryką wędzoną i papryką ostrą. Możemy dowolnie miksować przyprawy. Proporcje tak naprawdę zależą wyłącznie od naszych preferencji i kubków smakowych. Na sam koniec kroimy w plasterki kiełbasę. Możemy ją wcześniej podsmażyć na patelni, ale nie jest to koniecznie. Wkładamy kiełbasę do garnka, mieszamy. Tak przygotowane leczo z cukinią dusimy przez około godzinę na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką jest superprosty. Najwięcej roboty to pokrojenie warzyw, potem już tylko czekać. To co? Do roboty!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.