Cukinia sprawdzi się nie tylko do leczo! Genialny patent na pizzę:
Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką najlepiej smakuje w wakacyjne miesiące. To szybkie jednogarnkowe danie, które nieodłącznie kojarzy się z jedzeniem w plenerze podczas spotkania z przyjaciółmi, ogniska czy grilla. Przygotowanie leczo z cukinią rozpoczynamy od rozgrzania oliwy w dużym garnku. Trzy-cztery łyżki oliwy wystarczą. W międzyczasie drobno siekamy obraną cebulę i przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Podsmażamy na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone pomidory lub zawartość puszek wraz z zalewą.
Leczo z cukinią - przepis już w połowie drogi. Warzywa dusimy na wolnym ogniu. Kroimy cukinie w kostkę. Jeśli to młoda cukinia, nie musimy obierać jej ze skóry. Kroimy też paprykę. Dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, papryką słodką, papryką wędzoną i papryką ostrą. Możemy dowolnie miksować przyprawy. Proporcje tak naprawdę zależą wyłącznie od naszych preferencji i kubków smakowych. Na sam koniec kroimy w plasterki kiełbasę. Możemy ją wcześniej podsmażyć na patelni, ale nie jest to koniecznie. Wkładamy kiełbasę do garnka, mieszamy. Tak przygotowane leczo z cukinią dusimy przez około godzinę na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką jest superprosty. Najwięcej roboty to pokrojenie warzyw, potem już tylko czekać. To co? Do roboty!