Pomysł na obiad dla dzieci potrzebny na już? Pulpety w sosie pomidorowym sprawdzą się idealnie

Pulpety w sosie pomidorowym to tajny sposób naszych babć na zachęcenie do posiłku każdego niejadka. Pomysł na obiad dla dzieci może być prosty, szybki i niesamowicie smaczny. Sprawdź, jak przygotować danie, które będzie smakowało jak niebo w gębie!

Smaki dzieciństwa kręcą się wokół ciast drożdżowych, chleba z serem i keczupem czy pachnącego rosołu. W tym całym miszmaszu najróżniejszych przepisów naszych mam i babć nie może zabraknąć tajemnej receptury, która działa nawet na największych niejadków. Pulpety w sosie pomidorowym podawane w towarzystwie makaronu lub młodych ziemniaków z koperkiem wytwarza zapach budzący wspomnienia. Pomysł na obiad dla dzieci? Ten przepis jest niezawodny.

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Pulpety w sosie pomidorowym to najlepszy pomysł na obiad dla dzieci. Jak je przygotować?

Pulpety w sosie pomidorowym. Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka, cielęcego lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 125 ml buliony drobiowego
  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • oliwa
  • masło
  • przyprawy: suszone oregano, papryka w proszku, pieprz, sól

Pulpety w sosie pomidorowym. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od zeszklenia na oliwie pokrojonej w kostkę cebuli. Pod koniec dodaj starty czosnek, łyżkę masła, suszone oregano oraz paprykę w proszku i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez chwilę. Zdejmij patelnię z ognia i zmiel razem z mięsem lub posiekaj całość na desce.

Zmielone mięso razem z przyprawami, cebulą oraz czosnkiem przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajko, sos sojowy i dopraw pieprzem oraz solą. Wyrabiaj przez kilka minut. Wilgotnymi dłońmi formuj małe pulpeciki.

Krem z pomidorów jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjneKrem z pomidorów - top of the top na liście zup. Sprawdź pyszny przepis!

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż pulpeciki. Gdy się zarumienią, przewróć na drugą stronę. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek i lekko go zarumień. Wlej na patelnię bulion, przykryj przykrywką i gotuj przez 5-7 minut. W międzyczasie potrząśnij kilka razy patelnią, aby pulpeciki nie przywarły do patelni.

Dodaj przecier pomidorowy i całość zagotuj bez przykrycia przez ok. 10- 15 minut. W międzyczasie przemieszaj wszystko kilka razy. W razie potrzeby dopraw sos pomidorowy. Podawaj z makaronem i startym serem żółtym lub z młodymi ziemniakami z koperkiem.

Pomysł na obiad dla dzieci. Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym?

Aby obiad był w pełni syty, musimy zadbać o odpowiednie dodatki. Tak, jak pisałyśmy wcześniej, pulpety czują się świetnie w towarzystwie staropolskich ziemniaków z koperkiem lub w iście włoskim wydaniu, z długim makaronem. Prawda jest jednak taka, że za każdym razem możemy je podać w zupełnie inny sposób. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie kaszy gryczanej lub kaszy pęczak i surówki typu Coleslaw lub z czerwonej kapusty.

Więcej o: