Smaki dzieciństwa kręcą się wokół ciast drożdżowych, chleba z serem i keczupem czy pachnącego rosołu. W tym całym miszmaszu najróżniejszych przepisów naszych mam i babć nie może zabraknąć tajemnej receptury, która działa nawet na największych niejadków. Pulpety w sosie pomidorowym podawane w towarzystwie makaronu lub młodych ziemniaków z koperkiem wytwarza zapach budzący wspomnienia. Pomysł na obiad dla dzieci? Ten przepis jest niezawodny.
Pulpety w sosie pomidorowym. Składniki:
Pulpety w sosie pomidorowym. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od zeszklenia na oliwie pokrojonej w kostkę cebuli. Pod koniec dodaj starty czosnek, łyżkę masła, suszone oregano oraz paprykę w proszku i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez chwilę. Zdejmij patelnię z ognia i zmiel razem z mięsem lub posiekaj całość na desce.
Zmielone mięso razem z przyprawami, cebulą oraz czosnkiem przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajko, sos sojowy i dopraw pieprzem oraz solą. Wyrabiaj przez kilka minut. Wilgotnymi dłońmi formuj małe pulpeciki.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż pulpeciki. Gdy się zarumienią, przewróć na drugą stronę. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek i lekko go zarumień. Wlej na patelnię bulion, przykryj przykrywką i gotuj przez 5-7 minut. W międzyczasie potrząśnij kilka razy patelnią, aby pulpeciki nie przywarły do patelni.
Dodaj przecier pomidorowy i całość zagotuj bez przykrycia przez ok. 10- 15 minut. W międzyczasie przemieszaj wszystko kilka razy. W razie potrzeby dopraw sos pomidorowy. Podawaj z makaronem i startym serem żółtym lub z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Aby obiad był w pełni syty, musimy zadbać o odpowiednie dodatki. Tak, jak pisałyśmy wcześniej, pulpety czują się świetnie w towarzystwie staropolskich ziemniaków z koperkiem lub w iście włoskim wydaniu, z długim makaronem. Prawda jest jednak taka, że za każdym razem możemy je podać w zupełnie inny sposób. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie kaszy gryczanej lub kaszy pęczak i surówki typu Coleslaw lub z czerwonej kapusty.