Jarmuż - przepisy, które warto znać. W sałatce, koktajlu, a może pesto? Masa inspiracji

Warzywo, którego wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne znane były już w starożytności, to jarmuż. Przepisy na dania z jarmużem, to przede wszystkim sałatki, koktajle, pesto, zupy czy chipsy. Jarmuż w Polsce obecnie zdobywa coraz większą popularność - i dobrze, bo pomaga zapobiegać nowotworom czy chorobom serca. Oto kilka przepisów na dania z jarmużem.

Chipsy z jarmużu – jak zrobić?

Chipsy z jarmużu to pomysł na zdrową przekąskę. Jarmuż, odmiana kapusty o długich, barwnych, pomarszczonych liściach, ma w sobie bogactwo błonnika, białka, witamin (zwłaszcza C i K), a także soli mineralnych. Mało kto wie, że zawartość wapnia w jarmużu jest znacznie wyższa niż w mleku. A jeśli wziąć pod uwagę, że jarmuż jest źródłem sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu antynowotworowym, to jasnym staje się, że warzywo to powinno się znaleźć w diecie każdego z nas. Jeśli jednak nie lubimy koktajli czy sałatek – warto pomyśleć o chipsach z jarmużu.

Chipsy z jarmużu – przepis

Składniki:

  • kilka liści jarmużu (około 300 gramów),
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • szczypta cynamonu,
  • płatki drożdżowe dezaktywowane (dla serowego posmaku).

Jarmuż umyć, osuszyć. Usunąć twardą łodygę, liście podzielić na kawałki. Olej i przyprawy wymieszać w misce, następnie wymieszać z tym dokładnie jarmuż. Piekarnik nagrzać do około 120 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim jarmuż. Piec około 6 do 8 minut, tak by chipsy były chrupkie, ale by ich nie spalić. Podawać przestudzone.

Zobacz wideo Zobacz też inny przepis na chipsy z jarmużu

Koktajl z jarmużem –  przepis na pyszny i zdrowy koktajl

Koktajl z jarmużem to porcja witamin i minerałów, którą z łatwością można sobie zafundować niewielkim kosztem i nakładem pracy. Odpowiednio dobierając składniki uzyska się napój nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Chcąc dostarczyć organizmowi witamin K i C, żelaza, wapnia, błonnika, białka, beta-karotenu czy luteiny nie trzeba sięgać po suplementy diety. Jeśli jeszcze połączyć jarmuż z innymi owocami lub warzywami, to otrzymany koktajl będzie istną bombą witaminową.

Koktajl owocowy – przepis

Składniki:

  • garść jarmużu (około 50 gramów),
  • 1 gruszka,
  • 1 banan,
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy.

Jarmuż przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i odsączyć. Usunąć twarde nerwy z liści. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Banana obrać, pokroić. Jarmuż i owoce wrzucić do pojemnika blendera. Dolać sok pomarańczowy. Blendować tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się zmiksują. Gdyby koktajl okazał się zbyt gęsty – dodać więcej soku pomarańczowego. Można udekorować żurawiną i płatkami migdałów.

Koktajl z imbirem – przepis

Składniki:

  • 3 liście jarmużu,
  • 2 jabłka,
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm),
  • 1 banan,
  • szklanka soku jabłkowego.

Jarmuż umyć, odsączyć, usunąć twarde części. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Banana obrać, pokroić. Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Wszystko wrzucić do pojemnika blendera, dolać sok. Dokładnie zmiksować.

Koktajl odchudzający

Składniki:

  • garść jarmużu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 jabłka,
  • 2 pomarańcze,
  • kawałek ananasa (ok. 1/5).

Jarmuż umyć, odsączyć, usunąć twarde części, podzielić na drobniejsze części. Pomarańcze i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową.

Sałatka z jarmużem: prosty przepis

Sałatka z jarmużem to doskonały pomysł na samodzielną przekąskę. Może jednakże równie dobrze stanowić dodatek do obiadu, będzie też świetnym uzupełnieniem mięs z grilla. Sprawdzi się dosłownie w każdych okolicznościach, a jej przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.

Sałatka z jarmużem i pomidorem – przepis

Składniki:

  • 3 garście jarmużu,
  • 6 pomidorów,
  • 1 czerwona cebula,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • pieprz, sól do smaku.

Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, osuszyć, oddzielić twarde części i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać na półmisku. Jogurt doprawić solą i pieprzem, polać nim sałatkę. Podawać jako dodatek do obiadu, grillowanych potraw, z pieczywem lub jako samodzielną przekąskę.

Sałatka z jarmużem, marchewką i jabłkiem – przepis

Składniki:

  • 100 gramów jarmużu,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 por,
  • 1 kiszony ogórek,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Jarmuż umyć, osuszyć, wykroić twarde części, rozdrobnić. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w prążki, ogórek – w kostkę. Warzywa wymieszać, dodać sok z cytryny, jogurt oraz sól i pieprz wedle uznania.

Pesto z jarmużu – przepis na szybki obiad lub przekąskę

Pesto z jarmużu może być fantastycznym dodatkiem do kanapek. Można je również wykorzystać jako sos do sałatek, dodać do ugotowanego makaronu, ryżu czy kaszy, a nawet może stanowić dodatek do mięsa, np. podsmażonego kurczaka. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, by je przygotować.

Pesto z jarmużu – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki jarmużu,
  • pół szklanki pestek słonecznika (można zastąpić płatkami migdałów lub pestkami dyni albo orzechami nerkowca),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 – 4 łyżki startego parmezanu,
  • pół szklanki dobrej oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ok. pół łyżeczki soli,
  • pieprz czarny mielony.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jarmuż umyć, odsączyć, wykroić twarde fragmenty, pociąć na mniejsze kawałki. Warto go uprzednio sparzyć, będzie delikatniejszy w smaku. Wrzucić do misy blendera wraz ze słonecznikiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i parmezanem, zmiksować. Dodać oliwę, cytrynę i przyprawy, krótko miksować.

Zobacz też: Fasolka szparagowa - przetwory. Jak przygotować fasolkę szparagową na zimę? Podpowiadamy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.