Chipsy z jarmużu to pomysł na zdrową przekąskę. Jarmuż, odmiana kapusty o długich, barwnych, pomarszczonych liściach, ma w sobie bogactwo błonnika, białka, witamin (zwłaszcza C i K), a także soli mineralnych. Mało kto wie, że zawartość wapnia w jarmużu jest znacznie wyższa niż w mleku. A jeśli wziąć pod uwagę, że jarmuż jest źródłem sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu antynowotworowym, to jasnym staje się, że warzywo to powinno się znaleźć w diecie każdego z nas. Jeśli jednak nie lubimy koktajli czy sałatek – warto pomyśleć o chipsach z jarmużu.
Chipsy z jarmużu – przepis
Składniki:
Jarmuż umyć, osuszyć. Usunąć twardą łodygę, liście podzielić na kawałki. Olej i przyprawy wymieszać w misce, następnie wymieszać z tym dokładnie jarmuż. Piekarnik nagrzać do około 120 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim jarmuż. Piec około 6 do 8 minut, tak by chipsy były chrupkie, ale by ich nie spalić. Podawać przestudzone.
Koktajl z jarmużem to porcja witamin i minerałów, którą z łatwością można sobie zafundować niewielkim kosztem i nakładem pracy. Odpowiednio dobierając składniki uzyska się napój nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Chcąc dostarczyć organizmowi witamin K i C, żelaza, wapnia, błonnika, białka, beta-karotenu czy luteiny nie trzeba sięgać po suplementy diety. Jeśli jeszcze połączyć jarmuż z innymi owocami lub warzywami, to otrzymany koktajl będzie istną bombą witaminową.
Koktajl owocowy – przepis
Składniki:
Jarmuż przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i odsączyć. Usunąć twarde nerwy z liści. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Banana obrać, pokroić. Jarmuż i owoce wrzucić do pojemnika blendera. Dolać sok pomarańczowy. Blendować tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się zmiksują. Gdyby koktajl okazał się zbyt gęsty – dodać więcej soku pomarańczowego. Można udekorować żurawiną i płatkami migdałów.
Koktajl z imbirem – przepis
Składniki:
Jarmuż umyć, odsączyć, usunąć twarde części. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Banana obrać, pokroić. Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Wszystko wrzucić do pojemnika blendera, dolać sok. Dokładnie zmiksować.
Koktajl odchudzający
Składniki:
Jarmuż umyć, odsączyć, usunąć twarde części, podzielić na drobniejsze części. Pomarańcze i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową.
Sałatka z jarmużem to doskonały pomysł na samodzielną przekąskę. Może jednakże równie dobrze stanowić dodatek do obiadu, będzie też świetnym uzupełnieniem mięs z grilla. Sprawdzi się dosłownie w każdych okolicznościach, a jej przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.
Sałatka z jarmużem i pomidorem – przepis
Składniki:
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, osuszyć, oddzielić twarde części i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać na półmisku. Jogurt doprawić solą i pieprzem, polać nim sałatkę. Podawać jako dodatek do obiadu, grillowanych potraw, z pieczywem lub jako samodzielną przekąskę.
Sałatka z jarmużem, marchewką i jabłkiem – przepis
Składniki:
Jarmuż umyć, osuszyć, wykroić twarde części, rozdrobnić. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w prążki, ogórek – w kostkę. Warzywa wymieszać, dodać sok z cytryny, jogurt oraz sól i pieprz wedle uznania.
Pesto z jarmużu może być fantastycznym dodatkiem do kanapek. Można je również wykorzystać jako sos do sałatek, dodać do ugotowanego makaronu, ryżu czy kaszy, a nawet może stanowić dodatek do mięsa, np. podsmażonego kurczaka. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, by je przygotować.
Pesto z jarmużu – przepis
Składniki:
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jarmuż umyć, odsączyć, wykroić twarde fragmenty, pociąć na mniejsze kawałki. Warto go uprzednio sparzyć, będzie delikatniejszy w smaku. Wrzucić do misy blendera wraz ze słonecznikiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i parmezanem, zmiksować. Dodać oliwę, cytrynę i przyprawy, krótko miksować.
Zobacz też: Fasolka szparagowa - przetwory. Jak przygotować fasolkę szparagową na zimę? Podpowiadamy