A może ciasto jogurtowe z jagodami? Sprawdźcie, jak je zrobić:
Aby przygotować ciasto z borówkami i kruszonką, wystarczy zaledwie 10 minut. Jednak do tego czasu należy dodać czas pieczenia i na wystudzenie ciasta. Całość jednak powinna zamknąć się w mniej więcej dwóch godzinach.
Na początek przygotowujemy kruszonkę. Pół szklanki mąki łączymy z masłem i dwiema łyżkami cukru. Zagniatamy i wstawiamy do zamrażalnika.
Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Łączymy więc mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, pozostały cukier i cukier waniliowy. Dobrze przesiać mąkę wraz z proszkiem i sodą przez sito. Następnie w drugim naczyniu łączymy składniki mokre. Roztrzepujemy trzepaczką lub mikserem jajko, olej, jogurt naturalny i sok z jednej cytryny. Jeśli chcemy, możemy zachować skórę z cytryny, zetrzeć ją na tarce i dodać do ciasta. Nie jest to jednak konieczne.
Ciasto z borówkami i kruszonką już w połowie drogi. Do składników suchych dodajemy mokre. Łączymy razem i przelewamy ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy umyte i wysuszone borówki.
Zanim włożymy ciasto z borówkami i kruszonką do piekarnika, musimy wyczarować kruszonkę. Wyjmujemy ją z zamrażalnika. Kruszymy w palcach lub ścieramy na tarce i posypujemy owoce. Ciasto z borówkami i kruszonką pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Pycha? Pycha!