Ciasto z borówkami i kruszonką to najlepsze, co możecie dziś zrobić. Mamy przepis

Zostały wam borówki? Czas na ciasto z borówkami! Pyszne, ciasto jogurtowe, najlepiej z kruszonką. To świetny deser na letnie wieczory. Na dodatek wystarczy tylko 10 minut, aby wszystko przygotować. To, co? Do dzieła!

Ciasto z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami. Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • pół szklanki cukru,
  • 100 g masła.
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • sok z jednej cytryny,
  • dwie szklanki borówek,
  • cukier puder do podania.

A może ciasto jogurtowe z jagodami? Sprawdźcie, jak je zrobić:

Ciasto z borówkami i kruszonką. Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto z borówkami i kruszonką, wystarczy zaledwie 10 minut. Jednak do tego czasu należy dodać czas pieczenia i na wystudzenie ciasta. Całość jednak powinna zamknąć się w mniej więcej dwóch godzinach.

Na początek przygotowujemy kruszonkę. Pół szklanki mąki łączymy z masłem i dwiema łyżkami cukru. Zagniatamy i wstawiamy do zamrażalnika.

Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Łączymy więc mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, pozostały cukier i cukier waniliowy. Dobrze przesiać mąkę wraz z proszkiem i sodą przez sito. Następnie w drugim naczyniu łączymy składniki mokre. Roztrzepujemy trzepaczką lub mikserem jajko, olej, jogurt naturalny i sok z jednej cytryny. Jeśli chcemy, możemy zachować skórę z cytryny, zetrzeć ją na tarce i dodać do ciasta. Nie jest to jednak konieczne.

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe z borówkami [HAPS KIDS]

Ciasto z borówkami i kruszonką już w połowie drogi. Do składników suchych dodajemy mokre. Łączymy razem i przelewamy ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy umyte i wysuszone borówki.

Zanim włożymy ciasto z borówkami i kruszonką do piekarnika, musimy wyczarować kruszonkę. Wyjmujemy ją z zamrażalnika. Kruszymy w palcach lub ścieramy na tarce i posypujemy owoce. Ciasto z borówkami i kruszonką pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Pycha? Pycha!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.