Spaghetti z cukinii to wspaniała alternatywa dla miłośników włoskiej kuchni. Takie spaghetti jest lekkie, pożywne, treściwe, a przy tym niebywale smaczne. Jak zrobić spaghetti cukiniowe?
Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti cukiniowe - hit polskich stołów
Spaghetti cukiniowe to danie, które w ostatnich miesiącach zyskało bardzo dużą popularność. Dzieje się to głównie dlatego, że cukinia jest niezwykle odżywcza, a przy tym lekkostrawna. Jest warzywem, które bardzo często brane jest pod uwagę w momencie układania różnych kuracji prozdrowotnych. Dzieje się to głównie z tytułu, iż warzywo posiada mocne walory oczyszczające ludzki organizm. Poniżej przepis na warzywne spaghetti z cukinią:
Składniki:
- duża cukinia,
- 3 marchewki,
- 1-2 cebule białe,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- czosnek,
- przyprawy - takie jak lubisz,
- przecier pomidorowy,
- ewentualnie odrobina wody.
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się cukinią. Myjemy ją i obieramy. Następnie wykonujemy z niej makaron warzywny. Możemy zrealizować to na kilka sposobów: użyć specjalnej maszynki bądź zwykłej obieraczki.
- W drugim kroku przechodzimy do obrania i posiekania cebuli oraz czosnku. Uwaga: jeżeli nie przepadamy za czynnościami tego typu i cierpią przy tym nasze oczy, warto jest wyposażyć się w maszynkę do siekania, która pozwoli nam pokroić bardzo drobno niemalże każde warzywo.
- Dalej myjemy i obieramy marchewki. Możemy wykonać z niej także makaron bądź zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Wszystkie składniki mieszamy w garnku i dusimy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy przyprawy, pomidory oraz przecier pomidorowy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać wody.
- Dusimy przez kila minut. Makaron polewamy pomidorowym sosem.
- Danie można przyozdobić bazylią.
Spaghetti z cukinią i marchewką w towarzystwie pieczarek
Spaghetti z cukinią i marchewką w połączeniu z grzybami to danie mistrzowskie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Spaghetti można podawać w wersji mięsnej bądź warzywnej - w zależności od naszych kulinarnych upodobań. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- duża cukinia,
- 2 marchewki sporej wielkości,
- cebula,
- 400 gram pieczarek,
- pomidory krojone,
- przecier pomidorowy,
- przyprawy do smaku.
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.
- Następnie cukinię kroimy na kształt makaronu - możemy zrobić to obieraczką lub specjalistyczną maszynką do makaronu warzywnego.
- Dalej siekamy cebulę. Marchewki ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Pieczarki obieramy i kroimy na drobne elementy.
- Wszystkie warzywa - za wyjątkiem cukinii - dusimy na wolnym ogniu z przecierem pomidorowym. Doprawiamy do smaku.
- Makaron z cukinii polewamy sosem. Wskazówka: Innym wariantem jest przelanie makaronu cukiniowego wrzątkiem, w celu wyrównania temperatury.
- Danie jest gotowe.