Spaghetti z cukinią - przepisy na smaczny obiad w wersji vege

Spaghetti z cukinią to kulinarny hit, który podbił polskie stoły. Stało się to głównie za sprawą detoksykujących właściwości cukinii. Jego smak w niczym "nie uchybia" klasycznej wersji. Sprawdź, jak go wykonać.

Spaghetti z cukinii to wspaniała alternatywa dla miłośników włoskiej kuchni. Takie spaghetti jest lekkie, pożywne, treściwe, a przy tym niebywale smaczne. Jak zrobić spaghetti cukiniowe?

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti cukiniowe - hit polskich stołów

Spaghetti cukiniowe to danie, które w ostatnich miesiącach zyskało bardzo dużą popularność. Dzieje się to głównie dlatego, że cukinia jest niezwykle odżywcza, a przy tym lekkostrawna. Jest warzywem, które bardzo często brane jest pod uwagę w momencie układania różnych kuracji prozdrowotnych. Dzieje się to głównie z tytułu, iż warzywo posiada mocne walory oczyszczające ludzki organizm. Poniżej przepis na warzywne spaghetti z cukinią:

Składniki:

  • duża cukinia,
  • 3 marchewki,
  • 1-2 cebule białe,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • czosnek,
  • przyprawy - takie jak lubisz,
  • przecier pomidorowy,
  • ewentualnie odrobina wody.

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się cukinią. Myjemy ją i obieramy. Następnie wykonujemy z niej makaron warzywny. Możemy zrealizować to na kilka sposobów: użyć specjalnej maszynki bądź zwykłej obieraczki.
  2. W drugim kroku przechodzimy do obrania i posiekania cebuli oraz czosnku. Uwaga: jeżeli nie przepadamy za czynnościami tego typu i cierpią przy tym nasze oczy, warto jest wyposażyć się w maszynkę do siekania, która pozwoli nam pokroić bardzo drobno niemalże każde warzywo.
  3. Dalej myjemy i obieramy marchewki. Możemy wykonać z niej także makaron bądź zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  4. Wszystkie składniki mieszamy w garnku i dusimy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy przyprawy, pomidory oraz przecier pomidorowy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać wody.
  5. Dusimy przez kila minut. Makaron polewamy pomidorowym sosem.
  6. Danie można przyozdobić bazylią.

Spaghetti z cukinią i marchewką w towarzystwie pieczarek

Spaghetti z cukinią i marchewką w połączeniu z grzybami to danie mistrzowskie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Spaghetti można podawać w wersji mięsnej bądź warzywnej - w zależności od naszych kulinarnych upodobań. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • duża cukinia,
  • 2 marchewki sporej wielkości,
  • cebula,
  • 400 gram pieczarek,
  • pomidory krojone,
  • przecier pomidorowy,
  • przyprawy do smaku.

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.
  2. Następnie cukinię kroimy na kształt makaronu - możemy zrobić to obieraczką lub specjalistyczną maszynką do makaronu warzywnego.
  3. Dalej siekamy cebulę. Marchewki ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  4. Pieczarki obieramy i kroimy na drobne elementy.
  5. Wszystkie warzywa - za wyjątkiem cukinii - dusimy na wolnym ogniu z przecierem pomidorowym. Doprawiamy do smaku.
  6. Makaron z cukinii polewamy sosem. Wskazówka: Innym wariantem jest przelanie makaronu cukiniowego wrzątkiem, w celu wyrównania temperatury.
  7. Danie jest gotowe.
Więcej o:
Copyright © Agora SA