Naleśniki z mięsem mielonym za wami chodzą? Przygotujcie naleśniki po meksykańsku [PRZEPIS]

Naleśniki na słodko, czy naleśniki wytrawne? Ten drugi sposób przygotowania sprawdzi się jako pomysł na obiad. To szybkie danie dla całej rodziny, które jest smaczne i pożywne. Poznaj przepis na naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku, który urozmaici twoje obiadowe menu.

Naleśniki to z pozoru proste danie, które można podać na mnóstwo sposobów. Niektórzy przygotowują ciasto na naleśniki "na oko", inni mają swoje przepisy od mamy lub babci, a jeszcze inni ufają znanym autorytetom, takim jak m.in. Magda Gessler. Najbardziej popularne są oczywiście naleśniki na słodko. Są uwielbiane nie tylko przez dzieci i często występują w roli deseru. Coraz częściej jednak przygotowywane są też w wersji wytrawnej, a w większych miastach pojawiają się tzw. naleśnikarnie, gdzie serwowane są w przeróżnych konfiguracjach smakowych. Często inspiracje na naleśniki można znaleźć w zwyczajach kulinarnych zza granicy. Przykładem są naleśniki po meksykańsku, które nieco przypominają danie z kuchni Tex-Mex, czyli Burrito. Najsmaczniejsze są zapiekane w piekarniku z serem. Jak je zrobić?

Zobacz wideo

Przepis na naleśniki z mięsem mielonym. Naleśniki po meksykańsku cię zaskoczą!

Kuchnia meksykańska kojarzy się z czarną fasolą, kukurydzą, czasem również kolendrą no i oczywiście ostrą papryką. Mięso mielone stanowi dodatek do potraw takich jak Tacos, Burrito, Quesadilla czy Fajitas. W nieco spolszczonej wersji możemy przygotować naleśniki inspirowane tymi smakami. Zaskoczą gości i z pewnością będą też świetnym pomysłem na imprezowe danie na ciepło. Aby je zrobić potrzebne będą:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • szczypta przypraw. (wędzona papryka, natka pietruszki, kolendra, pieprz biały, sól)
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • (opcjonalnie) 1/3 papryczki chili
  • starty ser cheddar
  • kwaśna śmietana

Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku. Pomysł na wytrawne naleśniki

Naleśniki po meksykańsku nie będą gotowe, jeśli nie usmażymy najpierw...naleśników. Wybierz swój ulubiony przepis i kiedy na talerzu pojawi się już stos okrągłych placków, zacznij przygotowywać farsz. Ten  inspirowany kuchnią meksykańską najlepiej przygotować na dużej patelni. Rozgrzej masło lub olej i kolejno dodawaj produkty. Na małym ogniu zacznij od pokrojonej w piórka czerwonej cebuli. Poczekaj, aż się zeszkli, a następnie dodaj przyprawy. W aromatycznej zalewie będziesz teraz smażyć mięso. W meksykańskich przepisach często używa się mięsa wołowego, jednak jeśli wolisz wieprzowe, to nie ma ku temu przeciwwskazań. Kiedy mięso zacznie się "zamykać" dodaj kukurydzę i fasolę po odsączeniu z wody. Wymieszaj starannie farsz szpadką i dodaj zalewę z pomidorów ( passata + przecier). Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 15 minut, aby zredukować farsz. Odlej odrobinę powstałego sosu bez mięsa do osobnego naczynia i wyłącz palnik. Teraz przygotuj naczynie żaroodporne i poczekaj, aż farsz przestygnie.

Zapiekane naleśniki po meksykańsku. Ten przepis na naleśniki zaskoczy gości

W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą starty ser i kwaśną śmietanę. Piekarnik nastaw na 160 stopni i zacznij zawijać naleśniki w rulon, dodając do środka farsz. Następnie w posmarowanym lekko masłem naczyniu, układaj naleśniki obok siebie. Delikatnie polej je z wierzchu pozostałym sosem i na samym końcu posmaruj mieszaniną sera i kwaśniej śmietany. Wstaw do piekarnika na około 20 minut, piecz z opcją piekarnika góra-dół. Przed podaniem posypuj świeżą kolendrą, lub natką pietruszki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA