Leczo do słoików na zimę to sposób na zatrzymanie lata! Jak zrobić leczo z cukinii na szybko?

Jeśli jesteś fanem leczo z cukinii, z pewnością ucieszy cię wiadomość, że możesz je zatrzymać na dłużej. Ten przepis na leczo do słoików na zimę jest szybki, prosty i niesamowicie smaczny. Jak zrobić leczo? I o czym nie możemy zapomnieć podczas przygotowań? Podpowiadamy.

Letnie smaki zatrzymane w uroczych słoikach to miód na serce podczas zimowych wieczorów. Jeśli podobnie, jak my kochasz smak rozpływającej się w ustach cukinii, zadbaj o to, aby móc wracać do niej w każdej chwili. Nasz przepis na leczo w słoiku to sprawdzona receptura, która przechodzi z rąk do rąk już od pokoleń. Jest szybki, prosty i niesamowicie smaczny.

Zobacz wideo

Leczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo, które pozostanie z nami przez cały rok?

Leczo do słoików na zimę. Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 1,5 kg papryki
  • 4-5 puszek pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 łyżeczek soli
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • pieprz

Leczo do słoików na zimę. Sposób przygotowania:

Przygotowania rozpocznij od pokrojenia papryki na połówki. Wytnij gniazda nasienne i ułóż paprykę na blaszce skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla lub termoobiegu. Piecz przez pół godziny, a następnie przełóż warzywo do osobnej misy, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do zaparzenia na 30-40 minut. Po tym czasie zdejmij z papryki skórkę, pokrój ją w drobną kostkę i odstaw razem z sokiem, który puściła.

Cebulę pokrój w kostkę, natomiast cukinię wydrążamy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli masz do dyspozycji świeżą cukinię, możesz pozostawić na niej skórkę. W garnku zeszklij cebulę, dodaj paprykę chili, cukinię, pomidory z puszki i przyprawy. Całość zamieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodaj wcześniej upieczoną paprykę, dopraw do smaku w razie takiej potrzeby i przekładaj do słoików, gdy jest jeszcze gorące. Zakręć, a następnie pasteryzuj przez 20 minut w temperaturze 120 stopni.

Tak przygotowane leczo możemy przechowywać w piwnicy lub spiżarni. Po otworzeniu wystarczy dodać do całości podsmażoną kiełbasę lub kurczaka i gotowe.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.