Letnie smaki zatrzymane w uroczych słoikach to miód na serce podczas zimowych wieczorów. Jeśli podobnie, jak my kochasz smak rozpływającej się w ustach cukinii, zadbaj o to, aby móc wracać do niej w każdej chwili. Nasz przepis na leczo w słoiku to sprawdzona receptura, która przechodzi z rąk do rąk już od pokoleń. Jest szybki, prosty i niesamowicie smaczny.
Leczo do słoików na zimę. Składniki:
Leczo do słoików na zimę. Sposób przygotowania:
Przygotowania rozpocznij od pokrojenia papryki na połówki. Wytnij gniazda nasienne i ułóż paprykę na blaszce skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla lub termoobiegu. Piecz przez pół godziny, a następnie przełóż warzywo do osobnej misy, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do zaparzenia na 30-40 minut. Po tym czasie zdejmij z papryki skórkę, pokrój ją w drobną kostkę i odstaw razem z sokiem, który puściła.
Cebulę pokrój w kostkę, natomiast cukinię wydrążamy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli masz do dyspozycji świeżą cukinię, możesz pozostawić na niej skórkę. W garnku zeszklij cebulę, dodaj paprykę chili, cukinię, pomidory z puszki i przyprawy. Całość zamieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodaj wcześniej upieczoną paprykę, dopraw do smaku w razie takiej potrzeby i przekładaj do słoików, gdy jest jeszcze gorące. Zakręć, a następnie pasteryzuj przez 20 minut w temperaturze 120 stopni.
Tak przygotowane leczo możemy przechowywać w piwnicy lub spiżarni. Po otworzeniu wystarczy dodać do całości podsmażoną kiełbasę lub kurczaka i gotowe.