Jaka sałatka z ogórków? Ogórki z przyprawą gyros to najlepsza odpowiedź [PRZEPIS]

Ogórki w zalewie gyros to pyszna sałatka z ogórków, która świetnie będzie smakowała nam zimą, kiedy nie mamy świeżych warzyw. Dodatek przyprawy gyros do ogórków sprawia, że zalewa wychodzi zupełnie inna, niż ta, którą znamy z klasycznych przetworów. Eksperymentujemy? Ogórki z przyprawą gyros są naprawdę proste w przygotowaniu!

Ogórki z przyprawą gyros

Sałatka z ogórków. Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soli himalajskiej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 papryki,
  • 4 marchewki,
  • 4 cebule,
  • 1 szklanka octu,
  • pół szklanki oleju,
  • opakowanie przyprawy gyros (około 25 g).

A może przygotowujecie klasyczne przetwory z ogórków? To musicie wiedzieć!

Sałatka z ogórków. Przygotowanie:

Z podanych proporcji składników wychodzi około sześciu lub siedmiu słoików ogórków z przyprawą gyros. Sałatka z ogórków pasuje do kanapek, do dań głównych, a także jako samodzielna przekąska. Co ważne, aby zimą smakowała nam jak najbardziej, należy wybierać świeże, średniej wielkości ogórki. Takie są najsmaczniejsze do przetworów.

Zobacz wideo

Oto co robimy, aby przygotować krok po kroku ogórki z przyprawą gyros. Na początek myjemy dokładnie ogórki i kroimy je w duże plastry. Nie musimy obierać ogórków ze skórki. Tak przygotowane przekładamy do dużego naczynia i zasypujemy je solą. Odkładamy tak zamarynowane na sześć-siedem godzin.

Pod koniec tego czasu przygotowujemy pozostałe warzywa. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, cebulę obieramy. Kroimy je w dość sporą kostkę. Następnie odcedzamy ogórki (sól wytrąci wodę). Dodajemy je do pozostałych warzyw. W garnku zagotowujemy cukier, olej, ocet i przyprawę gyros. Chwilę przed zagotowaniem zdejmujemy z ognia. Zalewamy warzywa ciepłą zalewą i odstawiamy na dwanaście-czternaście godzin. Po tym czasie przekładamy warzywa do czystych, osuszonych słoików. Wypełniamy zalewą po brzegi. Zakręcamy i pasteryzujemy. Ogórki z przyprawą gyros gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.