A może przygotowujecie klasyczne przetwory z ogórków? To musicie wiedzieć!
Z podanych proporcji składników wychodzi około sześciu lub siedmiu słoików ogórków z przyprawą gyros. Sałatka z ogórków pasuje do kanapek, do dań głównych, a także jako samodzielna przekąska. Co ważne, aby zimą smakowała nam jak najbardziej, należy wybierać świeże, średniej wielkości ogórki. Takie są najsmaczniejsze do przetworów.
Oto co robimy, aby przygotować krok po kroku ogórki z przyprawą gyros. Na początek myjemy dokładnie ogórki i kroimy je w duże plastry. Nie musimy obierać ogórków ze skórki. Tak przygotowane przekładamy do dużego naczynia i zasypujemy je solą. Odkładamy tak zamarynowane na sześć-siedem godzin.
Pod koniec tego czasu przygotowujemy pozostałe warzywa. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, cebulę obieramy. Kroimy je w dość sporą kostkę. Następnie odcedzamy ogórki (sól wytrąci wodę). Dodajemy je do pozostałych warzyw. W garnku zagotowujemy cukier, olej, ocet i przyprawę gyros. Chwilę przed zagotowaniem zdejmujemy z ognia. Zalewamy warzywa ciepłą zalewą i odstawiamy na dwanaście-czternaście godzin. Po tym czasie przekładamy warzywa do czystych, osuszonych słoików. Wypełniamy zalewą po brzegi. Zakręcamy i pasteryzujemy. Ogórki z przyprawą gyros gotowe!