Fasolka szparagowa to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Poczynając od klasycznej wersji z bułką, a skończywszy na formach płynnych. Pamiętajmy o tym, że kuchnia jest od tego, aby w niej eksperymentować. Wystarczy odrobina chęci i determinacji.
Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]
Fasolka szparagowa - prozdrowotne właściwości
Fasolka szparagowa, która zostaje ugotowana, a następnie podana z dodatkiem podsmażonej bułki tartej, to dla wielu z nas prawdziwy smak dzieciństwa. Na rynku mamy różne rodzaje fasolki, z których możemy zrobić proste i bardziej zaawansowana dania. Są to między innymi:
- fasolkę szparagowa zielona,
- fasolka szparagowa żółta,
- fasolka szparagowa czarna.
Odmiany różnią się od siebie kolorystyką, porą wysiewu oraz czasem zbiorów, a także smakiem. Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, warto jest napisać kilka słów o istotnych właściwościach tego warzywa. Fasolka szparagowa:
- ma działanie przeciwnowotworowe;
- posiada duże ilości witamin: A, B, C oraz E;
- jest bogata w błonnik, dlatego też wspiera procesy trawienne (jest polecana osobom, które zmagają się z zaparciami lub biegunkami, pomaga przy nieszczelnym jelicie);
- posiada magnez;
- chroni organizm przed wolnymi rodnikami;
- obniża poziom niewłaściwego cholesterolu;
- wspomaga pracę serca, zmniejszając ryzyko powstania zawału.
Fasolka szparagowa gotowana z bułką tartą
Fasolka szparagowa gotowana w połączeniu z bułką tartą oraz masłem jest prawdziwym klasykiem dziecięcych wspomnień smakowych. Któż z nas nie pamięta czasów kiedy mama lub babcia przygotowywały dla całej rodziny ogromny półmisek fasolki posypanej chrupiącą i ciepłą bułką? Palce lizać! Na szczęście możemy wrócić do tych kulinarnych wspomnień. To banalnie proste! Oto i przepis:
Składniki:
- kilogram fasolki szparagowej - najlepiej żółtej,
- bułka tarta - około 2 szklanki,
- masło do polania,
- sól,
- woda.
Wykonanie:
- Myjemy i obieramy fasolkę.
- Następnie gotujemy wodę i solimy.
- Dalej, do gotującej się wody, wkładamy fasolę i czekamy, aż zmięknie. Następnie odcedzamy.
- W czwartym kroku przygotowujemy bułkę tartą. Patelnie ustawiamy na małym ogniu, dalej wsypujemy bułkę i co jakiś czas mieszamy. Tak, aby się nie spaliła. Bułka musi zbrązowieć.
- Następnie przekładamy ciepłą fasolkę na talerz bądź półmisek, dodajemy do niej masło i posypujemy bułką tartą.
- Nasze danie jest gotowe do spożycia.
Zupa z fasolki szparagowej - przepis z ziemniakami
Zupa z fasolki szparagowej nie jest aż tak popularna, jak wcześniej podany przez nas przepis, ale jednak gości na polskich stołach. Wiele osób rezygnuje z wykonania zupy z fasolki szparagowej, głównie z tego powodu, że nie wiedzą oni, jak powinno się ją zrobić. Stąd też nasz poniższy przepis:
Składniki potrzebne do wykonania zupy z fasolki szparagowej:
- kilogram fasolki szparagowej,
- 10 ziemniaków,
- pęczek włoszczyzny,
- 1,5 litra bulionu - zupę możemy wykonać na zwykłej kostce rosołowej,
- przyprawy do smaku.
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem warzyw. Myjemy je dokładnie, obieramy i kroimy. Jeżeli chodzi natomiast o marchewkę, seler oraz pietruszkę - możemy zetrzeć ją na tarce.
- Dalej gotujemy bulion i doprawiamy do smaku. Wrzucamy wszystkie warzywa i czekamy, aż zmiękną.
- Na końcu doprawiamy. Zupę możemy ubogacić o śmietanę. Pamiętajmy jednak o wyrównaniu temperatury. W tym celu należy przełożyć odrobinę śmietany do miseczki i zalać ją gorącą zupą. Następnie wymieszać. Dalej przygotowaną masę dołożyć do garnka.
Fasolka szparagowa - przepis na zupę-krem
Przepis na zupę-krem z fasolki szparagowej to druga propozycja zdrowej i letniej zupy. Wersja miksowana to bardzo dobra opcja zwłaszcza dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Krem jest zdecydowanie atrakcyjniejszą formą dla maluchów. Na szczęście przygotowanie go jest szybkie i proste.
Produkty potrzebne do wykonania zupy - krem:
- kilogram fasolki szparagowej,
- pęczek włoszczyzny,
- około 8-10 ziemniaków - w zależności od wielkości,
- przyprawy,
- litr bulionu warzywnego.
Przyrządzenie:
- W pierwszym etapie obieramy ziemniaki, a następnie myjemy i kroimy je w kostkę.
- Dalej zajmujemy się włoszczyzną. Wszystko dokładnie myjemy, obieramy i kroimy.
- Podobnie czynimy z fasolką.
- Potem gotujemy bulion, doprawiamy do smaku i wrzucamy warzywa. Czekamy, aż będą miękkie. Następnie wszystko dokładnie miksujemy.
- Ważna uwaga: Jeżeli nasza fasolka posiada łyka - musimy przecedzić zupę przez sitko.
- Nasz krem jest gotowy.