Fasolka szparagowa - trzy proste przepisy na zupę lub gotowaną fasolkę

Fasolka szparagowa to kolejna pozycja na liście niedocenionych warzyw. Zazwyczaj kojarzymy ją w formie gotowanej i w towarzystwie niezastąpionej bułki tartej. Jednak jak się okazuje, możemy podawać ją także w innym wydaniu. Poznaj niezwykłe właściwości fasolki szparagowej.

Fasolka szparagowa to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Poczynając od klasycznej wersji z bułką, a skończywszy na formach płynnych. Pamiętajmy o tym, że kuchnia jest od tego, aby w niej eksperymentować. Wystarczy odrobina chęci i determinacji.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Fasolka szparagowa - prozdrowotne właściwości

Fasolka szparagowa, która zostaje ugotowana, a następnie podana z dodatkiem podsmażonej bułki tartej, to dla wielu z nas prawdziwy smak dzieciństwa. Na rynku mamy różne rodzaje fasolki, z których możemy zrobić proste i bardziej zaawansowana dania. Są to między innymi:

  • fasolkę szparagowa zielona,
  • fasolka szparagowa żółta,
  • fasolka szparagowa czarna.

Odmiany różnią się od siebie kolorystyką, porą wysiewu oraz czasem zbiorów, a także smakiem. Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, warto jest napisać kilka słów o istotnych właściwościach tego warzywa. Fasolka szparagowa:

  • ma działanie przeciwnowotworowe;
  • posiada duże ilości witamin: A, B, C oraz E;
  • jest bogata w błonnik, dlatego też wspiera procesy trawienne (jest polecana osobom, które zmagają się z zaparciami lub biegunkami, pomaga przy nieszczelnym jelicie);
  • posiada magnez;
  • chroni organizm przed wolnymi rodnikami;
  • obniża poziom niewłaściwego cholesterolu;
  • wspomaga pracę serca, zmniejszając ryzyko powstania zawału.

Fasolka szparagowa gotowana z bułką tartą

Fasolka szparagowa gotowana w połączeniu z bułką tartą oraz masłem jest prawdziwym klasykiem dziecięcych wspomnień smakowych. Któż z nas nie pamięta czasów kiedy mama lub babcia przygotowywały dla całej rodziny ogromny półmisek fasolki posypanej chrupiącą i ciepłą bułką? Palce lizać! Na szczęście możemy wrócić do tych kulinarnych wspomnień. To banalnie proste! Oto i przepis:

Składniki:

  • kilogram fasolki szparagowej - najlepiej żółtej,
  • bułka tarta - około 2 szklanki,
  • masło do polania,
  • sól,
  • woda.

Wykonanie:

  1. Myjemy i obieramy fasolkę.
  2. Następnie gotujemy wodę i solimy.
  3. Dalej, do gotującej się wody, wkładamy fasolę i czekamy, aż zmięknie. Następnie odcedzamy.
  4. W czwartym kroku przygotowujemy bułkę tartą. Patelnie ustawiamy na małym ogniu, dalej wsypujemy bułkę i co jakiś czas mieszamy. Tak, aby się nie spaliła. Bułka musi zbrązowieć.
  5. Następnie przekładamy ciepłą fasolkę na talerz bądź półmisek, dodajemy do niej masło i posypujemy bułką tartą.
  6. Nasze danie jest gotowe do spożycia.

Zupa z fasolki szparagowej - przepis z ziemniakami

Zupa z fasolki szparagowej nie jest aż tak popularna, jak wcześniej podany przez nas przepis, ale jednak gości na polskich stołach. Wiele osób rezygnuje z wykonania zupy z fasolki szparagowej, głównie z tego powodu, że nie wiedzą oni, jak powinno się ją zrobić. Stąd też nasz poniższy przepis:

Składniki potrzebne do wykonania zupy z fasolki szparagowej:

  • kilogram fasolki szparagowej,
  • 10 ziemniaków,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 1,5 litra bulionu - zupę możemy wykonać na zwykłej kostce rosołowej,
  • przyprawy do smaku.

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem warzyw. Myjemy je dokładnie, obieramy i kroimy. Jeżeli chodzi natomiast o marchewkę, seler oraz pietruszkę - możemy zetrzeć ją na tarce.
  2. Dalej gotujemy bulion i doprawiamy do smaku. Wrzucamy wszystkie warzywa i czekamy, aż zmiękną.
  3. Na końcu doprawiamy. Zupę możemy ubogacić o śmietanę. Pamiętajmy jednak o wyrównaniu temperatury. W tym celu należy przełożyć odrobinę śmietany do miseczki i zalać ją gorącą zupą. Następnie wymieszać. Dalej przygotowaną masę dołożyć do garnka.

Fasolka szparagowa - przepis na zupę-krem

Przepis na zupę-krem z fasolki szparagowej to druga propozycja zdrowej i letniej zupy. Wersja miksowana to bardzo dobra opcja zwłaszcza dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Krem jest zdecydowanie atrakcyjniejszą formą dla maluchów. Na szczęście przygotowanie go jest szybkie i proste.

Produkty potrzebne do wykonania zupy - krem:

  • kilogram fasolki szparagowej,
  • pęczek włoszczyzny,
  • około 8-10 ziemniaków - w zależności od wielkości,
  • przyprawy,
  • litr bulionu warzywnego.

Przyrządzenie:

  1. W pierwszym etapie obieramy ziemniaki, a następnie myjemy i kroimy je w kostkę.
  2. Dalej zajmujemy się włoszczyzną. Wszystko dokładnie myjemy, obieramy i kroimy.
  3. Podobnie czynimy z fasolką.
  4. Potem gotujemy bulion, doprawiamy do smaku i wrzucamy warzywa. Czekamy, aż będą miękkie. Następnie wszystko dokładnie miksujemy.
  5. Ważna uwaga: Jeżeli nasza fasolka posiada łyka - musimy przecedzić zupę przez sitko.
  6. Nasz krem jest gotowy.
Więcej o: