Dania z cukinii - proste przepisy dla kuchennych amatorów. Sprawdź, co przyrządzić z cukinii

Dania z cukinii to świetny pomysł na sycący, a jednocześnie lekkostrawny posiłek. Cukinia to warzywo, które w ostatnim czasie zyskuje coraz to szersze grono miłośników. Poznaj wyjątkowe właściwości i sposoby przygotowywania cukinii.

Dania z cukinią cechują się bardzo dużą lekkością, a przy tym są niezwykle pożywne i odżywcze. Znakomicie działają na nasz organizm, wyrównując wszelkie niedobory i spadki energetyczne. Dlaczego warto jeść cukinię? 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Dania z cukinią - potrawy, które warto znać

Cukinia to warzywo, które w dalszym ciągu nie jest powszechnie stosowane w naszej kuchni. Jednak w ostatnich latach widać wyraźny wzrost zainteresowania nią. O cukinii i o sposobie przyrządzania jej można pisać wiele, dlatego też skupimy się na wymienieniu tylko kilku właściwości. Do tych najbardziej powszechnych możemy zaliczyć:

  • cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo;
  • wzmacnia odporność poprzez wysoką zawartość witaminy C;
  • posiada witaminy z grupy: K, PP, B1;
  • oczyszcza organizm;
  • wspomaga procesy trawienne;
  • zwalcza problemy żołądkowe - zwłaszcza te związane z nadkwasotą;
  • posiada beta karoten;
  • Warzywo nie jest podatne na wchłanianie się metali ciężkich, dlatego bardzo korzystnie działa na nasz organizm.

Placki z cukinii - dziecięce danie z cyklu "must make"

Placki z cukinii to doskonała pomoc dla rodziców, którzy zmagają się z "warzywnymi niejadkami". Jeżeli należysz do takiego grona rodziców, to z pewnością warto sięgnąć po to rozwiązanie. Zazwyczaj dzieci nie przepadają za warzywami, które są rozłożone na talerzu, natomiast uwielbiają placki czy warzywne kotleciki, w których można "przemycić" warzywa. W połączeniu z oryginalnym dipem czy klasycznym ketchupem - danie na pewno zrobi furorę.

Przepis na placki z cukinii z czosnkowym dipem:

Składniki na placki:

  • 1 duża cukinia;
  • 4 duże ziemniaki;
  • 3-4 marchewki;
  • 1 duża cebula;
  • 1 czosnek;
  • przyprawy: sól, pieprz, dodatkowo możemy dodać bertram i galgant;
  • olej do smażenia;
  • bułka tarta - około 2-3 szklanek;
  • 1 -2 szklanki mąki pszennej.

Składniki na czosnkowy sos:

  • 1 mały jogurt naturalny;
  • 1 czosnek;
  • 2 łyżki majonezu;
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano.

Wykonanie:

  1. Cukinię myjemy i obieramy. Następnie ścieramy na dużych oczkach na tarce. Następnie to samo wykonujemy z marchewką. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  2. Łączymy ze sobą warzywa. Dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na około 10 minut do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i ścieramy na dużych oczkach.
  3. Dodajemy je do miski. Całość przyprawiamy. Mieszamy.
  4. Dokładamy przesianą mąkę. Formujemy kotleciki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu.
  5. Placki można posypać posiekanym szczypiorkiem.
  6. Przystępujemy do wykonania dipu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
  7. Nasze danie jest gotowe.

Potrawy z cukinii na zdrowy żołądek: zupa-krem z cukinii

Potrawy z cukinii mogą być różnorodne. Plastyczność tego warzywa powoduje, że zrobimy z niego dosłownie wszystko. Poczynając od placków, past, dipów, a skończywszy na zupach. No właśnie i tu dla wielu zaczyna się problem! Prawdą jest, że w dalszym ciągu bardzo niechętnie sięgamy po zupy - a szkoda, ponieważ takie danie jest bardzo zdrowe dla naszego żołądka i jelit. Na szczęście istnieją na to praktyczne rozwiązania: zupy-krem. Oto i nasza propozycja na cukiniową zupę:

Składniki:

  • 1 duża cukinia;
  • 5-7 dużych ziemniaków;
  • 1 włoszczyzna;
  • przyprawy;
  • 1 litr bulionu warzywnego.

Wykonanie:

  1. Cukinię myjemy i obieramy.
  2. To samo robimy z pozostałymi warzywami. Wszystko kroimy na drobne elementy. Nie musimy skupiać na tym większej uwagi - na końcu zupa zostanie zmiksowana.
  3. Dalej gotujemy bulion i przyprawiamy. Oczywiście jeżeli wolisz wersję z mięsem, jak najbardziej możesz dokonać modyfikacji.
  4. W dalszym etapie dodajemy warzywa.
  5. Całość gotujemy przez około 30 minut.
  6. Następnie dokładnie miksujemy.
  7. Zupa jest gotowa.

Dania z cukinii są dobre na każdą okazję. Jest to ciekawa propozycja codziennego obiadu, ale i wykwintnej kolacji we dwoje. Wszystko jest uzależnione przede wszystkim od danej okazji. Nie mniej jednak należy zaznaczyć, że dania wykonuje się szybko i prosto.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.