Dania z cukinią cechują się bardzo dużą lekkością, a przy tym są niezwykle pożywne i odżywcze. Znakomicie działają na nasz organizm, wyrównując wszelkie niedobory i spadki energetyczne. Dlaczego warto jeść cukinię?
Zobacz wideo
Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Dania z cukinią - potrawy, które warto znać
Cukinia to warzywo, które w dalszym ciągu nie jest powszechnie stosowane w naszej kuchni. Jednak w ostatnich latach widać wyraźny wzrost zainteresowania nią. O cukinii i o sposobie przyrządzania jej można pisać wiele, dlatego też skupimy się na wymienieniu tylko kilku właściwości. Do tych najbardziej powszechnych możemy zaliczyć:
- cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo;
- wzmacnia odporność poprzez wysoką zawartość witaminy C;
- posiada witaminy z grupy: K, PP, B1;
- oczyszcza organizm;
- wspomaga procesy trawienne;
- zwalcza problemy żołądkowe - zwłaszcza te związane z nadkwasotą;
- posiada beta karoten;
- Warzywo nie jest podatne na wchłanianie się metali ciężkich, dlatego bardzo korzystnie działa na nasz organizm.
Potrzebne nowe pomysły na obiad? Obiad z cukinii to wegetariański hit w menu
Placki z cukinii - dziecięce danie z cyklu "must make"
Placki z cukinii to doskonała pomoc dla rodziców, którzy zmagają się z "warzywnymi niejadkami". Jeżeli należysz do takiego grona rodziców, to z pewnością warto sięgnąć po to rozwiązanie. Zazwyczaj dzieci nie przepadają za warzywami, które są rozłożone na talerzu, natomiast uwielbiają placki czy warzywne kotleciki, w których można "przemycić" warzywa. W połączeniu z oryginalnym dipem czy klasycznym ketchupem - danie na pewno zrobi furorę.
Przepis na placki z cukinii z czosnkowym dipem:
Składniki na placki:
- 1 duża cukinia;
- 4 duże ziemniaki;
- 3-4 marchewki;
- 1 duża cebula;
- 1 czosnek;
- przyprawy: sól, pieprz, dodatkowo możemy dodać bertram i galgant;
- olej do smażenia;
- bułka tarta - około 2-3 szklanek;
- 1 -2 szklanki mąki pszennej.
Składniki na czosnkowy sos:
- 1 mały jogurt naturalny;
- 1 czosnek;
- 2 łyżki majonezu;
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano.
Wykonanie:
- Cukinię myjemy i obieramy. Następnie ścieramy na dużych oczkach na tarce. Następnie to samo wykonujemy z marchewką. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Łączymy ze sobą warzywa. Dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na około 10 minut do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i ścieramy na dużych oczkach.
- Dodajemy je do miski. Całość przyprawiamy. Mieszamy.
- Dokładamy przesianą mąkę. Formujemy kotleciki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu.
- Placki można posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Przystępujemy do wykonania dipu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
- Nasze danie jest gotowe.
Obiad z cukinii? Cukinia zapiekana z serem to zawsze dobry pomysł. Jak ją zrobić?
Potrawy z cukinii na zdrowy żołądek: zupa-krem z cukinii
Potrawy z cukinii mogą być różnorodne. Plastyczność tego warzywa powoduje, że zrobimy z niego dosłownie wszystko. Poczynając od placków, past, dipów, a skończywszy na zupach. No właśnie i tu dla wielu zaczyna się problem! Prawdą jest, że w dalszym ciągu bardzo niechętnie sięgamy po zupy - a szkoda, ponieważ takie danie jest bardzo zdrowe dla naszego żołądka i jelit. Na szczęście istnieją na to praktyczne rozwiązania: zupy-krem. Oto i nasza propozycja na cukiniową zupę:
Składniki:
- 1 duża cukinia;
- 5-7 dużych ziemniaków;
- 1 włoszczyzna;
- przyprawy;
- 1 litr bulionu warzywnego.
Wykonanie:
- Cukinię myjemy i obieramy.
- To samo robimy z pozostałymi warzywami. Wszystko kroimy na drobne elementy. Nie musimy skupiać na tym większej uwagi - na końcu zupa zostanie zmiksowana.
- Dalej gotujemy bulion i przyprawiamy. Oczywiście jeżeli wolisz wersję z mięsem, jak najbardziej możesz dokonać modyfikacji.
- W dalszym etapie dodajemy warzywa.
- Całość gotujemy przez około 30 minut.
- Następnie dokładnie miksujemy.
- Zupa jest gotowa.
Dania z cukinii są dobre na każdą okazję. Jest to ciekawa propozycja codziennego obiadu, ale i wykwintnej kolacji we dwoje. Wszystko jest uzależnione przede wszystkim od danej okazji. Nie mniej jednak należy zaznaczyć, że dania wykonuje się szybko i prosto.