Zapiekanka jest dziecinnie prosta w wykonaniu i niezwykle szybka. Możemy przygotować ją na wspólnego grilla lub kolację w plenerze - w naszym ogrodzie. Możemy być pewni, że towarzystwo natury, piękne nakrycia, nastrojowe światła i zapiekanka w roli głównej, zachwycą naszych najbliższych.
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - przepis w kilku krokach
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego jest doskonałą propozycją pożywnego obiadu. Cukinię zazwyczaj znamy pod postacią kremowych zup bądź warzywnych kotlecików polanych oryginalnym dipem. W artykule przedstawimy nieco inną propozycję podania cukinii. Mowa dzisiaj o mięsno-warzywnej zapiekance. Jest sycąca, łatwa w wykonaniu i stosunkowo szybka. Oto i przepis:
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego - gatunek wedle uznania;
- 8 ziemniaków;
- przyprawy: bertram, galgant, pieprz, sól, czosnek, bazylia, oregano, majeranek, papryka czerwona słodka i ostra;
- 1-2 cukinie;
- odrobina oleju;
- czosnek, cebula - około 2 sztuk;
- opcjonalnie: starty, żółty ser.
Wykonanie:
- Mięso mielone podsmażamy na wolnym ogniu z obraną i posiekaną drobno cebulą. Doprawiamy do smaku. Dodajemy przyprawy i zmielony czosnek.
- Dalej, obieramy ziemianki, myjemy i kroimy na drobne plastry.
- Cukinię obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
- Następnie układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Pamiętając jednocześnie o dodaniu przypraw na każdym poziomie. Kolejno układamy: ziemniaki - cukinię - mięso. Możemy na koniec użyć też startego żółtego sera.
- Całość wkładamy do piekarnika na około pół godziny i pieczemy w temperaturze około 180 stopni.
Zapiekanka z cukinii i z ziemniakami w towarzystwie brokułów
Zapiekanka z cukinią i ziemniakami może być wzbogacona o nieskończoną ilość warzyw. Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem i można łączyć ją z wieloma produktami. Jednym z takich przykładów jest między innymi brokuł. Zapiekankę taką wykonujemy w następujący sposób (chociaż składniki można zmieniać):
Składniki, których potrzebujemy to:
- 1-2 duże cukinie;
- 3 duże marchewki;
- 1 duża cebula;
- około 10 ziemniaków;
- 1 duża cebula;
- 1 czosnek;
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka czerwona, czosnek, bazylia, majeranek;
- 500 g brokułów;
- olej do posmarowania naczynia;
- śmietana, jogurt - do polewy.
Wykonanie:
- Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z cukinią.
- Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Możemy użyć w tym celu specjalnej maszynki.
- Czosnek przekładamy przez praskę.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na talarki.
- Brokuły dzielimy na drobne kawałki i myjemy.
- Wszystkie składniki oprócz brokułów łączymy ze sobą i przyprawiamy.
- W kolejnym kroku robimy sos. Śmietanę lub jogurt łączymy z czosnkiem i przyprawiamy.
- Teraz układamy wszystko warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Masa warzywna - brokuły - sos. Tak do zakończenia naczynia. Całość możemy posypać szczypiorkiem.
- Danie pieczemy przez około pół godziny w temperaturze około 180 stopni.
Zapiekanka z cukinią i kiełbasą
Zapiekanka z cukinią, kiełbasą i z makaronem to coś dla fanów włoskich past. Zapiekankę możemy zaserwować na obiad lub wczesną kolację. Sposób wykonania jest następujący:
Składniki:
- 400 g dobrej jakości kiełbasy;
- 500 g makaronu - świderki;
- 1 śmietana;
- 1 mały jogurt;
- 2-3 papryki;
- 2 cukinie;
- 1 cebula i czosnek;
- około 200 g startego żółtego sera;
- przyprawy;
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek.
- Dalej gotujemy makaron - pamiętajmy, aby go nie przegotować.
- Paprykę myjemy i kroimy w drobne paski, a cukinie ścieramy na dużych oczach. Warzywa dokładamy do patelni i wszystko mieszamy. Dusimy przez jakiś czas.
- Następnie dodajemy makaron.
- W piątym kroku robimy sos. Łączymy ze sobą jogurt, śmietanę. Całość doprawiamy.
- Masę makaronową przekładamy do naczynia i polewamy sosem śmietanowym. Posypujemy serem.
- Całość pieczemy przez pół godziny w temperaturze około 180 stopni.
- Danie jest gotowe.