Zapiekanka z cukinii - trzy przepisy na pożywny obiad z dodatkiem mięsa, kiełbasy lub ziemniaków

Zapiekanka z cukinii to z pewnością wersja dla miłośników nietuzinkowych warzywnych wypieków. Dowiedz się jak wykonać cukiniową zapiekankę, która zrobi furorę podczas rodzinnego obiadu lub wspólnej kolacji z przyjaciółmi.

Zapiekanka jest dziecinnie prosta w wykonaniu i niezwykle szybka. Możemy przygotować ją na wspólnego grilla lub kolację w plenerze - w naszym ogrodzie. Możemy być pewni, że towarzystwo natury, piękne nakrycia, nastrojowe światła i zapiekanka w roli głównej, zachwycą naszych najbliższych.

Zobacz wideo

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - przepis w kilku krokach

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego jest doskonałą propozycją pożywnego obiadu. Cukinię zazwyczaj znamy pod postacią kremowych zup bądź warzywnych kotlecików polanych oryginalnym dipem. W artykule przedstawimy nieco inną propozycję podania cukinii. Mowa dzisiaj o mięsno-warzywnej zapiekance. Jest sycąca, łatwa w wykonaniu i stosunkowo szybka. Oto i przepis:

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego - gatunek wedle uznania;
  • 8 ziemniaków;
  • przyprawy: bertram, galgant, pieprz, sól, czosnek, bazylia, oregano, majeranek, papryka czerwona słodka i ostra;
  • 1-2 cukinie;
  • odrobina oleju;
  • czosnek, cebula - około 2 sztuk;
  • opcjonalnie: starty, żółty ser.

Wykonanie:

  1. Mięso mielone podsmażamy na wolnym ogniu z obraną i posiekaną drobno cebulą. Doprawiamy do smaku. Dodajemy przyprawy i zmielony czosnek.
  2. Dalej, obieramy ziemianki, myjemy i kroimy na drobne plastry.
  3. Cukinię obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
  4. Następnie układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Pamiętając jednocześnie o dodaniu przypraw na każdym poziomie. Kolejno układamy: ziemniaki - cukinię - mięso. Możemy na koniec użyć też startego żółtego sera.
  5. Całość wkładamy do piekarnika na około pół godziny i pieczemy w temperaturze około 180 stopni.

Zapiekanka z cukinii i z ziemniakami w towarzystwie brokułów

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami może być wzbogacona o nieskończoną ilość warzyw. Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem i można łączyć ją z wieloma produktami. Jednym z takich przykładów jest między innymi brokuł. Zapiekankę taką wykonujemy w następujący sposób (chociaż składniki można zmieniać):

Składniki, których potrzebujemy to:

  • 1-2 duże cukinie;
  • 3 duże marchewki;
  • 1 duża cebula;
  • około 10 ziemniaków;
  • 1 duża cebula;
  • 1 czosnek;
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka czerwona, czosnek, bazylia, majeranek;
  • 500 g brokułów;
  • olej do posmarowania naczynia;
  • śmietana, jogurt - do polewy.

Wykonanie:

  1. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z cukinią.
  2. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Możemy użyć w tym celu specjalnej maszynki.
  3. Czosnek przekładamy przez praskę.
  4. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na talarki.
  5. Brokuły dzielimy na drobne kawałki i myjemy.
  6. Wszystkie składniki oprócz brokułów łączymy ze sobą i przyprawiamy.
  7. W kolejnym kroku robimy sos. Śmietanę lub jogurt łączymy z czosnkiem i przyprawiamy.
  8. Teraz układamy wszystko warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Masa warzywna - brokuły - sos. Tak do zakończenia naczynia. Całość możemy posypać szczypiorkiem.
  9. Danie pieczemy przez około pół godziny w temperaturze około 180 stopni.

Zapiekanka z cukinią i kiełbasą

Zapiekanka z cukinią, kiełbasą i z makaronem to coś dla fanów włoskich past. Zapiekankę możemy zaserwować na obiad lub wczesną kolację. Sposób wykonania jest następujący:

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości kiełbasy;
  • 500 g makaronu - świderki;
  • 1 śmietana;
  • 1 mały jogurt;
  • 2-3 papryki;
  • 2 cukinie;
  • 1 cebula i czosnek;
  • około 200 g startego żółtego sera;
  • przyprawy;
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek.
  2. Dalej gotujemy makaron - pamiętajmy, aby go nie przegotować.
  3. Paprykę myjemy i kroimy w drobne paski, a cukinie ścieramy na dużych oczach. Warzywa dokładamy do patelni i wszystko mieszamy. Dusimy przez jakiś czas.
  4. Następnie dodajemy makaron.
  5. W piątym kroku robimy sos. Łączymy ze sobą jogurt, śmietanę. Całość doprawiamy.
  6. Masę makaronową przekładamy do naczynia i polewamy sosem śmietanowym. Posypujemy serem.
  7. Całość pieczemy przez pół godziny w temperaturze około 180 stopni.
  8. Danie jest gotowe.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.