Naleśniki na maślance nie pojawiają się zbyt często na naszych stołach. Choć ten dodatek wcale nie jest tak nietypowy, jak na przykład piwo, zwykle skłaniamy się ku klasycznemu przepisowi. A szkoda, bo maślanka jest nie tylko zdrowa, lecz także ciekawie wpływa na same placki. Nadaje im - cóż - maślankowego smaku, a także niesamowitej delikatności.
Jak zrobić naleśniki na maślance? Potrzebujecie jedynie czterech składników. Poniżej przedstawiamy prosty przepis. A co do tego? Dziś proponujemy wersję letnią, bo z wykorzystaniem sezonowych owoców. Oto sposób na naleśniki z borówkami i twarogiem.
Oraz:
Naleśniki na maślance rozpoczynamy od przygotowania ciasta. W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta i łączymy je dokładnie za pomocą miksera. Odstawiamy na kilkanaście minut, by masa odpoczęła.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię. Jeśli używamy tej z nieprzywierającym dnem, nie musimy smarować jej tłuszczem. Wylewamy kolejne porcje na patelnię i smażymy z obu stron, aż się naleśniki na maślance się przyrumienią.
Naleśniki z borówkami na maślance już prawie gotowe. Pora na nadzienie. Twaróg łączymy ze śmietaną i cukrem pudrem. Borówki myjemy i osuszamy.
Na każdym placku wykładamy po porcji twarogu i kilka borówek. Następnie zawijamy naleśniki na maślance w wybrany sposób - rulony lub na kopertę. Możemy jeść je na zimno lub ponownie podsmażyć wraz z farszem.
Naleśniki z borówkami na maślance układamy na talerzach. Na wierzchu kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany. Całość dekorujemy borówkami. Możemy je też posypać cukrem pudrem.