Naleśniki na maślance, czyli w nieco innej wersji. Co do tego? Borówki!

Naleśniki na maślance to nieco inna odmiana klasycznego przepisu. Ten niestandardowy dodatek wpływa i na smak, i na konsystencję placków. Jak zrobić naleśniki na maślance? Wyjaśniamy.

Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance nie pojawiają się zbyt często na naszych stołach. Choć ten dodatek wcale nie jest tak nietypowy, jak na przykład piwo, zwykle skłaniamy się ku klasycznemu przepisowi. A szkoda, bo maślanka jest nie tylko zdrowa, lecz także ciekawie wpływa na same placki. Nadaje im - cóż - maślankowego smaku, a także niesamowitej delikatności.

Naleśniki to pyszne i pożywne danie, które wspaniale się nadaje na śniadanie, obiad i kolację.Naleśniki na piwie, czyli klasyk w innej odsłonie. Jak się za nie zabrać?

Jak zrobić naleśniki na maślance? Potrzebujecie jedynie czterech składników. Poniżej przedstawiamy prosty przepis. A co do tego? Dziś proponujemy wersję letnią, bo z wykorzystaniem sezonowych owoców. Oto sposób na naleśniki z borówkami i twarogiem.

Zobacz wideo

Naleśniki na maślance z borówkami - składniki:

  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła + opcjonalnie trochę oleju do smażenia

Oraz:

  • 400 g twarogu
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany + trochę do podania
  • cukier puder (wedle uznania)
  • 2 szklanki borówek

Naleśniki z borówkami na maślance - krok po kroku:

Naleśniki na maślance rozpoczynamy od przygotowania ciasta. W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta i łączymy je dokładnie za pomocą miksera. Odstawiamy na kilkanaście minut, by masa odpoczęła.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię. Jeśli używamy tej z nieprzywierającym dnem, nie musimy smarować jej tłuszczem. Wylewamy kolejne porcje na patelnię i smażymy z obu stron, aż się naleśniki na maślance się przyrumienią.

Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić.Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Powodem może być słabo rozgrzana patelnia

Naleśniki z borówkami na maślance już prawie gotowe. Pora na nadzienie. Twaróg łączymy ze śmietaną i cukrem pudrem. Borówki myjemy i osuszamy.

Na każdym placku wykładamy po porcji twarogu i kilka borówek. Następnie zawijamy naleśniki na maślance w wybrany sposób - rulony lub na kopertę. Możemy jeść je na zimno lub ponownie podsmażyć wraz z farszem.

Naleśniki z borówkami na maślance układamy na talerzach. Na wierzchu kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany. Całość dekorujemy borówkami. Możemy je też posypać cukrem pudrem.

Więcej o: