Jeśli masz w domu piekarnik i kurczaka w lodówce, to już więcej niż połowa sukcesu. Przepis na kurczaka z piekarnika nie wymaga wiele wysiłku i jest bardzo prosty. Mówi się, że każdy ma swój pomysł na marynatę, ale istnieją też uniwersalne rozwiązania, które zasmakują każdemu. Kurczak pieczony w całości ma rumianą skórkę i smakuje wyjątkowo. Dodatkowo nasyci całą rodzinę. Bez problemu zestawisz go z tradycyjnym puree, frytkami czy ryżem. Poznaj dwa przepisy, klasyczny i nieco bardziej oryginalny. Wybierz swój ulubiony i zaskocz bliskich. Obie receptury przygotujesz bardzo szybko i z użyciem kilku składników.
Klasyczny przepis na kurczaka pieczonego w piekarniku nie jest skomplikowany. Cały smak tkwi w marynacie, którą trzeba go natrzeć bardzo starannie. Kurczaka w całości należy dokładnie umyć i odłożyć. Następnie przygotować naczynie żaroodporne, lub brytfankę i składniki na marynatę. Potrzebne będą:
Czosnek należy posiekać i rozetrzeć z solą (możesz użyć moździerza), następnie wymieszaj powstałą papkę z miękkim masłem. Dodaj paprykę, pieprz i zioła. Następnie posmaruj kurczaka powstałą marynatą, dodając też część jej do środka. Aby kurczak łatwiej się kroił, możesz związać mu nogi sznurkiem. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, na lekko posmarowanym wcześniej dnie masłem.
Przygotowanego wcześniej i zamarynowanego kurczaka należy włożyć teraz do piekarnika. Sekret chrupiącej skórki tkwi w temperaturze. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni. Przy wkładaniu kurczaka należy zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec około 1 godziny 20 minut. Smacznego!
Jeśli szukasz nieco innego przepisu na kurczaka pieczonego w całości, to koniecznie poznaj przepis na kurczaka w maślance. Dzięki temu twoje danie będzie soczyste i bardzo aromatyczne. Kurczak w maślance to szybki pomysł na obiad, który wymaga bardzo niewielu składników. Jego siła tkwi w prostocie. Aby go przygotować potrzebne będą:
Do miski wsypujemy zioła, pieprz i sól. Mieszamy z masłem, tworząc masło ziołowe. Następnie dodajemy sok z cytryny i cebulę pokrojoną w piórka. Dolewamy maślankę i nacieramy kurczaka powstałą miksturą. Najsmaczniejszy będzie wtedy, jeśli zamarynujesz go wieczorem, dzień przed pieczeniem i wstawisz do lodówki. Jeśli nie masz wystarczającej ilości czasu, wystarczy godzina. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i zmniejsz temperaturę o 10, lub 20 stopni wkładając kurczaka. Przygotuj brytfannę tak jak w przypadku klasycznego przepisu. Piecz do uzyskania złotego koloru, podawaj z ulubionymi dodatkami.