Gulasz z indyka przygotujesz szybko i nie potrzebujesz do niego wielu składników. Oszczędzisz sobie również trudu przy zmywaniu, ponieważ aby go ugotować, zużyjesz tylko jedno naczynie. Możesz przyrządzić go w garnku lub na głębokiej patelni. To danie, które jest lżejsze od gulaszu wołowego i lubią je również dzieci, a więc sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Oto przepis na gulasz z indyka.
Gulasz z indyka przygotujesz w dużym garnku, lub głębokiej patelni. Zacznij od przygotowania składników, a następnie umieść je kolejno na patelni. Do klasycznej wersji chudego gulaszu z aromatycznym sosem potrzebne będą:
Warzywa pokrój na większe, lub mniejsze elementy według uznania, następnie rozgrzej patelnię. Następnie połóż na niej masło i zeszklij cebulę. Dodaj kolejno czosnek i posiekane warzywa oraz pieczarki. Kiedy delikatnie zmienią kolor i zaczną oddawać aromat, dodaj pokrojone w drobne kawałki mięso i wsyp przyprawy. Lekko podsmażaj aż do "zamknięcia" indyka. Kiedy jego zewnętrzna warstwa zmieni kolor na biały, dodaj bulion. Przykryj pokrywką i zmniejsz palnik, następnie duś pod przykryciem około 60 minut. Co jakiś czas mieszaj szpadką, aby sos nie przywierał. Jeśli wolisz gęsty sos, możesz dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na sam koniec dodaj śmietanę. Serwuj z ziemniakami lub ulubionym pieczywem.