Gulasz z indyka z warzywami to pomysł na szybki obiad. Przygotujesz go w jednym garnku!

Najbardziej popularny gulasz, to gulasz węgierski. To danie z wołowiną, które jest bardzo sycące. Nieco lżejszą wersją, która znalazła swoich zwolenników w Polsce, jest gulasz z indyka z warzywami. To gulasz delikatniejszy w smaku, który jest pomysłem na obiad jednogarnkowy.

Gulasz z indyka przygotujesz szybko i nie potrzebujesz do niego wielu składników. Oszczędzisz sobie również trudu przy zmywaniu, ponieważ aby go ugotować, zużyjesz tylko jedno naczynie. Możesz przyrządzić go w garnku lub na głębokiej patelni. To danie, które jest lżejsze od gulaszu wołowego i lubią je również dzieci, a więc sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Oto przepis na gulasz z indyka. 

Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Gulasz z indyka to szybki obiad jednogarnkowy. Poznaj przepis na gulasz z indyka

Gulasz z indyka przygotujesz w dużym garnku, lub głębokiej patelni. Zacznij od przygotowania składników, a następnie umieść je kolejno na patelni. Do klasycznej wersji chudego gulaszu z aromatycznym sosem potrzebne będą:

Do najpopularniejszych przetworów należą między innymi konfitury czy nalewki.Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej? Prosty przepis na domowe konfitury

  • 1 kg udźca lub piersi z indyka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (przygotuj na włoszczyźnie, lub użyj wersji kupnej)
  • 1 duża cebula
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • 1/3 kostki masła

kurczak pieczony w piekarniku, zdjęcie ilustracyjneKurczak pieczony w piekarniku zawsze się udaje! Poznaj sprawdzone przepisy

Gulasz z indyka to szybki przepis na obiad. Jak go ugotować?

Warzywa pokrój na większe, lub mniejsze elementy według uznania, następnie rozgrzej patelnię. Następnie połóż na niej masło i zeszklij cebulę. Dodaj kolejno czosnek i posiekane warzywa oraz pieczarki. Kiedy delikatnie zmienią kolor i zaczną oddawać aromat, dodaj pokrojone w drobne kawałki mięso i wsyp przyprawy. Lekko podsmażaj aż do "zamknięcia" indyka. Kiedy jego zewnętrzna warstwa zmieni kolor na biały, dodaj bulion. Przykryj pokrywką i zmniejsz palnik, następnie duś pod przykryciem około 60 minut. Co jakiś czas mieszaj szpadką, aby sos nie przywierał. Jeśli wolisz gęsty sos, możesz dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na sam koniec dodaj śmietanę. Serwuj z ziemniakami lub ulubionym pieczywem.

Więcej o: