Sernik na jogurtach greckich - pyszny, delikatny i turbopuszysty [PRZEPIS]

Sernik na jogurtach greckich to kolejna odsłona klasyka. Przygotowuje się go naprawdę łatwo, a efekt? Same zadowolone brzuszki. Jeśli więc lubicie słyszeć "Mogę prosić dokładkę?", koniecznie go zróbcie. Jak się zabrać za sernik na jogurtach greckich? Wszystko wyjaśniamy.

Sernik na jogurtach greckich - chmurka na talerzu

Sernik na jogurtach greckich to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów serników. Te ciasta przygotowuje się już niemal w każdej odsłonie. Próbowaliście już z mlekiem skondensowanym albo na budyniach? Jeśli nie, koniecznie przygotujcie wszystkie i sami oceńcie, który jest najlepszy.

O tym, czy sernik wyjdzie idealnie, decyduje kilka czynników. Przepis oczywiście jest jednym z nich, ale równie ważny jest rodzaj użytych składników oraz zachowanie odpowiedniej temperatury. O tym, jak zrobić zawsze perfekcyjny sernik, pisaliśmy już jakiś czas temu:

Sernik z amarettoJak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy

Jak zrobić sernik na jogurtach greckich? Przepis na dużą blachę

Składniki:

  • 1200 ml jogurtu greckiego (3 duże opakowania)
  • 7 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 opakowanie budyniu śmietankowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka oleju

Spód:

  • 200 g krakersów (lub herbatników, ale słone krakersy nadadzą sernikowi genialnego smaku)
  • 50 g roztopionego masła

Sernik na jogurtach greckich - przepis krok po kroku:

Sernik na jogurtach greckich rozpoczynamy od przygotowania spodu. Krakersy lub herbatniki rozdrabniamy i łączymy z masłem. Kruszonką pokrywamy dno tortownicy lub blaszki i dociskamy. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Przechodzimy do zmiksowania żółtek z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy jogurty, budynie w proszku i olej. Całość ponownie miksujemy.

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i przekładamy je do masy z żółtkami. Robimy to w kilku turach. Delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Staramy się jak najbardziej napowietrzyć masę na sernik na jogurtach greckich.

Gotową masę przekładamy na spód z ciastek. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo przypiekać, możemy przykryć je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry.

Sernik na jogurtach greckich jest gotowy. Pozostawiamy go do całkowitego ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, by się porządnie schłodził.

Zobacz wideo

Sprawdźcie też nasz przepis na sernik na serkach homogenizowanych. Klasa sama w sobie!

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to jeden z najlepszych deserów na upałySernik na zimno z serków homogenizowanych, czyli ciasto w sam raz na upały

Co sądzicie o naszym przepisie na sernik na jogurtach greckich? Spróbujecie?

Więcej o: