Sernik na jogurtach greckich to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów serników. Te ciasta przygotowuje się już niemal w każdej odsłonie. Próbowaliście już z mlekiem skondensowanym albo na budyniach? Jeśli nie, koniecznie przygotujcie wszystkie i sami oceńcie, który jest najlepszy.
O tym, czy sernik wyjdzie idealnie, decyduje kilka czynników. Przepis oczywiście jest jednym z nich, ale równie ważny jest rodzaj użytych składników oraz zachowanie odpowiedniej temperatury. O tym, jak zrobić zawsze perfekcyjny sernik, pisaliśmy już jakiś czas temu:
Składniki:
Spód:
Sernik na jogurtach greckich rozpoczynamy od przygotowania spodu. Krakersy lub herbatniki rozdrabniamy i łączymy z masłem. Kruszonką pokrywamy dno tortownicy lub blaszki i dociskamy. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
Przechodzimy do zmiksowania żółtek z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy jogurty, budynie w proszku i olej. Całość ponownie miksujemy.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i przekładamy je do masy z żółtkami. Robimy to w kilku turach. Delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Staramy się jak najbardziej napowietrzyć masę na sernik na jogurtach greckich.
Gotową masę przekładamy na spód z ciastek. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo przypiekać, możemy przykryć je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry.
Sernik na jogurtach greckich jest gotowy. Pozostawiamy go do całkowitego ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, by się porządnie schłodził.
Sprawdźcie też nasz przepis na sernik na serkach homogenizowanych. Klasa sama w sobie!
Co sądzicie o naszym przepisie na sernik na jogurtach greckich? Spróbujecie?