Jak zrobić omlet na słodko? Przepis jest banalny, ale to dodatki robią robotę

Jak zrobić omlet? Też się zastanawiasz każdego rana, stojąc przed lodówką? W końcu rezygnujesz, bo to za dużo roboty? Nic bardziej mylnego! Mamy dla was przepis na omlet, który wymaga zaledwie dwóch składników i na dodatek robi się sam. Potem pozostaje już tylko wybrać ulubione składniki, aby nasz omlet na słodko jak najbardziej rozpieścił nasze zmysły.

Przepis na omlet

Omlet na słodko. Składniki:

  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia – polecamy olej kokosowy lub olej rzepakowy, ten pierwszy nada lekko słodki posmak, drugi jest po prostu świetny do smażenia i bardzo zdrowy.

Omlet jednak z mąką? Proponujemy takie cudo!

Omlet na słodko. Przygotowanie:

Przepis na omlet naprawdę nie jest trudny i nie żartujemy z tymi dwoma składnikami. Sól i jajka wystarczą, aby przygotować pyszny, puszysty omlet na słodko. Zatem, jak zrobić omlet? Przygotuj dwa naczynia. Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka ubij na sztywną masę wraz ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu rozbij żółtka. Masa powinna być kremowa, bardzo dobrze rozmieszana. W międzyczasie rozgrzej tłuszcz na patelni i koniecznie przygotuj dobrze pasującą pokrywkę. Omlet na słodko smażymy tylko z jednej strony! Pokrywka jest niezbędna.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Połącz białka z żółtkami. Mieszaj je bardzo ostrożnie, delikatnie, tak aby się połączyły, ale piana nie opadła. Najlepiej dodawaj puszyste i do niepuszystego. Czyli w tym wypadku pianę do żółtek. To ważna zasada, która przyda się w kuchni podczas gotowania innych dań. Ta wymieszaną masę na omlet na słodko przelej na patelnię. Z podanych składników przygotujesz jeden naprawdę duży omlet lub dwa mniejsze. Od razu po przelaniu masy na patelnię, przykryj ją. Dobrze sprawdza się ty przezroczysta pokrywka, można podejrzeć postępy. Smaż omlet przez około 7-10 minut na średnim ogniu. Omlet z wierzchu nie będzie ścięty, będzie widać pianę. Sztuką jest zdjąć go z patelni wtedy, gdy już będzie w całości upieczony, ale będzie widać na wierzchu lekką pianę. Omlet nie może opaść! Zdejmij z patelni i złóż na pół. Omlet na słodko podawaj z konfiturą, dżemem, sezonowymi owocami i oczywiście bitą śmietaną!

Więcej o:
Copyright © Agora SA