Omlet jednak z mąką? Proponujemy takie cudo!
Przepis na omlet naprawdę nie jest trudny i nie żartujemy z tymi dwoma składnikami. Sól i jajka wystarczą, aby przygotować pyszny, puszysty omlet na słodko. Zatem, jak zrobić omlet? Przygotuj dwa naczynia. Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka ubij na sztywną masę wraz ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu rozbij żółtka. Masa powinna być kremowa, bardzo dobrze rozmieszana. W międzyczasie rozgrzej tłuszcz na patelni i koniecznie przygotuj dobrze pasującą pokrywkę. Omlet na słodko smażymy tylko z jednej strony! Pokrywka jest niezbędna.
Połącz białka z żółtkami. Mieszaj je bardzo ostrożnie, delikatnie, tak aby się połączyły, ale piana nie opadła. Najlepiej dodawaj puszyste i do niepuszystego. Czyli w tym wypadku pianę do żółtek. To ważna zasada, która przyda się w kuchni podczas gotowania innych dań. Ta wymieszaną masę na omlet na słodko przelej na patelnię. Z podanych składników przygotujesz jeden naprawdę duży omlet lub dwa mniejsze. Od razu po przelaniu masy na patelnię, przykryj ją. Dobrze sprawdza się ty przezroczysta pokrywka, można podejrzeć postępy. Smaż omlet przez około 7-10 minut na średnim ogniu. Omlet z wierzchu nie będzie ścięty, będzie widać pianę. Sztuką jest zdjąć go z patelni wtedy, gdy już będzie w całości upieczony, ale będzie widać na wierzchu lekką pianę. Omlet nie może opaść! Zdejmij z patelni i złóż na pół. Omlet na słodko podawaj z konfiturą, dżemem, sezonowymi owocami i oczywiście bitą śmietaną!