Co na piątkowy obiad? Nadziewana cukinia to zawsze dobry wybór [PRZEPIS]

Nadziewana cukinia na piątkowy obiad sprawdzi się idealnie. Przepisów na nadziewaną cukinię krąży wiele. My na piątkowy obiad proponujemy wersję wegetariańską. Spróbujecie naszego przepisu na nadziewaną cukinię?

Piątkowy obiad - nadziewana cukinia

Nadziewana cukinia. Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 5-7 pieczarek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 150 g tartego sera – cheddar, mozzarella,
  • słodka i ostra papryka,
  • oregano,
  • sól i pieprz.

Próbowaliście już pizzy z cukinii? Jeśli nie - pora nadrobić!

Nadziewana cukinia. Przygotowanie:

Przygotowanie piątkowego obiadu rozpocznijmy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Myjemy cukinie, osuszamy je i kroimy wzdłuż. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście miąższem do góry. Tak przygotowaną pieczemy 10 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Obieramy i kroimy drobno cebulę. Podsmażamy i dodajemy ząbek czosnku. Następnie myjemy i obieramy pieczarki. Także kroimy drobno. Dodajemy na patelnię i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, papryki, oregano, a także posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Wyjmujemy cukinie z piekarnika. Łyżeczką wybieramy miąższ ze środka, ale zostawiamy pół centymetra od brzegu. Wycięty miąższ drobno siekamy i dodajemy do warzyw na patelni. Wydrążone cukinie lekko solimy. Podsmażamy miąższ, ewentualnie ponownie doprawiamy sosem sojowym i przyprawami. Taki farsz przekładamy do łódeczek cukinii. Posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem i pieczemy kolejne 5-10 minut. Cukinie są już upieczone, pilnujemy więc momentu, gdy ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyjmujemy z piekarnika i podajemy nasz piątkowy obiad na gorąco. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA