• Link został skopiowany

Co na piątkowy obiad? Nadziewana cukinia to zawsze dobry wybór [PRZEPIS]

Nadziewana cukinia na piątkowy obiad sprawdzi się idealnie. Przepisów na nadziewaną cukinię krąży wiele. My na piątkowy obiad proponujemy wersję wegetariańską. Spróbujecie naszego przepisu na nadziewaną cukinię?
Faszerowana cukinia. Zdj. Ilustracyjne
fot. Petr Kapralov / shutterstock.com

Piątkowy obiad - nadziewana cukinia

Nadziewana cukinia. Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 5-7 pieczarek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 150 g tartego sera – cheddar, mozzarella,
  • słodka i ostra papryka,
  • oregano,
  • sól i pieprz.

Próbowaliście już pizzy z cukinii? Jeśli nie - pora nadrobić!

Nadziewana cukinia. Przygotowanie:

Przygotowanie piątkowego obiadu rozpocznijmy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Myjemy cukinie, osuszamy je i kroimy wzdłuż. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście miąższem do góry. Tak przygotowaną pieczemy 10 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Obieramy i kroimy drobno cebulę. Podsmażamy i dodajemy ząbek czosnku. Następnie myjemy i obieramy pieczarki. Także kroimy drobno. Dodajemy na patelnię i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, papryki, oregano, a także posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Wyjmujemy cukinie z piekarnika. Łyżeczką wybieramy miąższ ze środka, ale zostawiamy pół centymetra od brzegu. Wycięty miąższ drobno siekamy i dodajemy do warzyw na patelni. Wydrążone cukinie lekko solimy. Podsmażamy miąższ, ewentualnie ponownie doprawiamy sosem sojowym i przyprawami. Taki farsz przekładamy do łódeczek cukinii. Posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem i pieczemy kolejne 5-10 minut. Cukinie są już upieczone, pilnujemy więc momentu, gdy ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyjmujemy z piekarnika i podajemy nasz piątkowy obiad na gorąco. Smacznego!

Więcej o: