Próbowaliście już pizzy z cukinii? Jeśli nie - pora nadrobić!
Przygotowanie piątkowego obiadu rozpocznijmy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Myjemy cukinie, osuszamy je i kroimy wzdłuż. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście miąższem do góry. Tak przygotowaną pieczemy 10 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Obieramy i kroimy drobno cebulę. Podsmażamy i dodajemy ząbek czosnku. Następnie myjemy i obieramy pieczarki. Także kroimy drobno. Dodajemy na patelnię i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, papryki, oregano, a także posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy.
Wyjmujemy cukinie z piekarnika. Łyżeczką wybieramy miąższ ze środka, ale zostawiamy pół centymetra od brzegu. Wycięty miąższ drobno siekamy i dodajemy do warzyw na patelni. Wydrążone cukinie lekko solimy. Podsmażamy miąższ, ewentualnie ponownie doprawiamy sosem sojowym i przyprawami. Taki farsz przekładamy do łódeczek cukinii. Posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem i pieczemy kolejne 5-10 minut. Cukinie są już upieczone, pilnujemy więc momentu, gdy ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyjmujemy z piekarnika i podajemy nasz piątkowy obiad na gorąco. Smacznego!