Pstrąg z piekarnika w folii to pomysł na zdrowy obiad, który przygotujesz w 30 minut

Ryby to doskonały pomysł na zdrowy obiad. Pstrąg z piekarnika to delikatne i chude mięso, które przygotujesz w 30 minut. Będzie smakował idealnie w towarzystwie opiekanych ziemniaków, lub puree z warzyw. Jeśli nie wiesz co na obiad, to sprawdź nasz przepis na pstrąga z piekarnika w folii. Jest pełen aromatu i wymaga minimalnej ilości składników.

Masz ochotę na zdrowy obiad? Wybierz danie z rybą. Pstrąg dostarcza dużej ilości białka, a także cennych kwasów omega-3, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. To ryba słodkowodna, którą cechuje delikatne mięso i niewielka ilość ości. Można go piec w całości i jest wtedy wyjątkowo smaczny. W dodatku jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na pstrąga w folii z piekarnika i ciesz się zdrowym i szybkim daniem dla całej rodziny. Oto nasz przepis. 

Zobacz wideo

Co na obiad? Pstrąg z piekarnika w folii to szybkie i zdrowe danie

Aby przygotować pstrąga z piekarnika w folii, potrzebujesz minimum składników. Ryba idealnie wchłonie inne smaki, przez co będzie aromatyczna i soczysta. Klasyczny przepis składa się z tych produktów:

  • pstrąg świeży 1 szt.
  • cytryna 1/2 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • koperek 1 gałązka
  • rozmaryn świeży 1 gałązka
  • oregano świeże 1 gałązka
  • bazylia świeża 1 gałązka
  • pomidorki koktajlowe 4 szt (opcjonalnie)
  • masło ok. 1/3 kostki
  • sól (najlepiej morska)
  • pieprz ziołowy

Pstrąg z piekarnika w folii to pomysł na obiad w 30 minut

Do przygotowania pstrąga z piekarnika w folii potrzebujesz składników wymienionych wyżej, oraz oczywiście klasycznej folii aluminiowej. Teraz wystarczy nagrzać piekarnik do 180 stopni i zająć się kolejno produktami. Na pierwszy ogień idzie nasz bohater dania. Pstrąga należy umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Następnie odcinamy folię na taką długość, aby ryba mogła zostać zakryta. Cytrynę kroimy w plasterki i zostawiamy kawałek, aby później wycisnąć sok do skropienia ryby. Czosnek najlepiej skroić w cieniutkie plasterki, zioła rozdrobnić. Pstrąga trzeba teraz oprószyć solą. Jeśli posiadasz sól morską, to użyj świeżo mielonej, jeśli jej nie masz, użyj zwykłej. Posyp pieprzem ziołowym i skrop cytryną. Na wierzchu ryby połóż czosnek, zioła i pomidorki przekrojone na pół. Umieść na środku każdej ryby niewielki kawałek masła. Następnie rybę zawiń w folię i odstaw na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzany do 180 stopni otwieramy i umieszczamy tam pstrąga w folii. Pieczemy ok. 20 min.

Jakie są najlepsze dodatki do ryby? Wybierz tradycyjne ziemniaki lub fish & chips

Do dań rybnych najlepiej pasuje pieczywo lub ziemniaki. Amerykańska wersja fish & chips sprawdzi się również w tym przypadku. Dobrym wyborem będą opiekane ziemniaki, lub domowe frytki. Jeśli cenisz tradycje, to ugotuj ziemniaki i posyp koperkiem. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA