Cukinia na obiad za wami chodzi? Przygotujcie klasyk - pyszne leczo z cukinią

Leczo smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Leczo z cukinią na obiad polecamy jednak na ciepło. Szczególnie teraz, kiedy cukinie są najzdrowsze, najsmaczniejsze i mają najdelikatniejszą skórkę. Z podanych składników wychodzi solidna porcja dla czterech osób. Zaczynamy gotowanie?

Cukinia na obiad 

Leczo. Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 3 kolorowe papryki,
  • puszka fasoli czerwonej lub białej (opcjonalnie),
  • 300 kiełbasy (opcjonalnie, wegetariańska wersja jest równie smaczna),
  • 3 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • oliwa do smażenia.

A może leczo... w bułce? Sprawdźcie nasz przepis.

Leczo z cukinią. Przygotowania:

Leczo z cukinią to klasyk. Cukinie najsmaczniejsze są w wakacyjne miesiące, więc trzeba to wykorzystać! Cukinia na obiad to także dobry pomysł dla osób, które są na diecie. Ma niewiele kalorii, składa się głównie z wody. Jeśli jednak jesteśmy na diecie, pamiętajmy o tym, aby przyłożyć większą wagę do dodatków do leczo. One też mogą być kaloryczne! Warto na przykład odpuścić pieczywo i zjeść leczo z ryżem.

Przejdźmy jednak do gotowania. Przygotowanie leczo z cukinią rozpoczynamy od rozgrzania oliwy w dużym garnku. Wystarczą dwie łyżki oliwy. Gdy oliwa rozgrzewa się, my drobno siekamy obraną cebulę i przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Podsmażamy wszystko na rumiany kolor. Następnie dodajemy puszki pomidorów wraz z zalewą.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Dusimy leczo na wolnym ogniu. Kroimy cukinie w kostkę, paprykę w jeszcze drobniejszą kostkę. Dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, papryką słodką, papryką wędzoną i papryką ostrą. Doprawiamy wedle własnego gustu. Kroimy w plasterki kiełbasę, władamy do garnka. Leczo z cukinią dusimy przez około godzinę na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.