A może leczo... w bułce? Sprawdźcie nasz przepis.
Leczo z cukinią to klasyk. Cukinie najsmaczniejsze są w wakacyjne miesiące, więc trzeba to wykorzystać! Cukinia na obiad to także dobry pomysł dla osób, które są na diecie. Ma niewiele kalorii, składa się głównie z wody. Jeśli jednak jesteśmy na diecie, pamiętajmy o tym, aby przyłożyć większą wagę do dodatków do leczo. One też mogą być kaloryczne! Warto na przykład odpuścić pieczywo i zjeść leczo z ryżem.
Przejdźmy jednak do gotowania. Przygotowanie leczo z cukinią rozpoczynamy od rozgrzania oliwy w dużym garnku. Wystarczą dwie łyżki oliwy. Gdy oliwa rozgrzewa się, my drobno siekamy obraną cebulę i przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Podsmażamy wszystko na rumiany kolor. Następnie dodajemy puszki pomidorów wraz z zalewą.
Dusimy leczo na wolnym ogniu. Kroimy cukinie w kostkę, paprykę w jeszcze drobniejszą kostkę. Dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, papryką słodką, papryką wędzoną i papryką ostrą. Doprawiamy wedle własnego gustu. Kroimy w plasterki kiełbasę, władamy do garnka. Leczo z cukinią dusimy przez około godzinę na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.