Ciasto ze śliwkami i kruszonką - deserowy hit na późne lato. Jak się za nie zabrać?

Lato jeszcze nasz cieszy, ale już pojawiają się pierwsze późnoletnie i wczesnojesienne owoce i warzywa. Nasze ulubione owoce z tej grupy to oczywiście śliwki! Proponujemy pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jest obłędne!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką 

Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jedno jajko,
  • 1 kg śliwek węgierek,
  • kostka masła,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Przygotowanie:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką rozpoczynamy od umycia śliwek i usunięcia pestek. Możemy od razu pokroić śliwki na połówki lub ćwiartki. Przekładamy je na patelnię i zasypujemy łyżką cukru, cukrem wanilinowym. Smażymy przez 30 minut, cały czas mieszając. Sok wyciekający ze owoców powinien zmienić się w gęsty syrop. Dopiero do takiego musu dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, którą wcześniej rozrabiamy z łyżką lub dwiema wody. Mieszamy i odstawiamy z ognia.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Łączymy mąkę pszenną, pozostałą mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, pozostały cukier i zimne masło. Można wcześniej masło pokroić w mniejszą kostkę. Ale nie jest to konieczne. Szczególnie jeśli korzystamy z robota kuchennego do zagniatania ciasta. Odkładamy kawałek ciasta wielkości dłoni do zamrażalnika.

Do pozostałego ciasta dodajemy jajko i solidnie zagniatamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w opcji góra-dół. Rozwałkowujemy ciasto lub rwiemy na kawałki i wyklejamy nim blaszkę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowany spód układamy mus ze śliwkami. A na wierzchu ścieramy ciasto na tarce o grubych oczkach. Ciasto ze śliwkami i kruszonką pieczemy przez 45 minut. Będzie gotowe, gdy kruszonka będzie miała złoty kolor.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.