Ciasto ze śliwkami i kruszonką rozpoczynamy od umycia śliwek i usunięcia pestek. Możemy od razu pokroić śliwki na połówki lub ćwiartki. Przekładamy je na patelnię i zasypujemy łyżką cukru, cukrem wanilinowym. Smażymy przez 30 minut, cały czas mieszając. Sok wyciekający ze owoców powinien zmienić się w gęsty syrop. Dopiero do takiego musu dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, którą wcześniej rozrabiamy z łyżką lub dwiema wody. Mieszamy i odstawiamy z ognia.
Łączymy mąkę pszenną, pozostałą mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, pozostały cukier i zimne masło. Można wcześniej masło pokroić w mniejszą kostkę. Ale nie jest to konieczne. Szczególnie jeśli korzystamy z robota kuchennego do zagniatania ciasta. Odkładamy kawałek ciasta wielkości dłoni do zamrażalnika.
Do pozostałego ciasta dodajemy jajko i solidnie zagniatamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w opcji góra-dół. Rozwałkowujemy ciasto lub rwiemy na kawałki i wyklejamy nim blaszkę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowany spód układamy mus ze śliwkami. A na wierzchu ścieramy ciasto na tarce o grubych oczkach. Ciasto ze śliwkami i kruszonką pieczemy przez 45 minut. Będzie gotowe, gdy kruszonka będzie miała złoty kolor.