Przy wykonaniu dżemu z dyni i pomarańczy bardzo ważny jest wybór dyni. Dżem z dyni zrobisz między innymi z dyni piżmowej oraz dyni olbrzymiej, ale zdecydowanie najlepsze przetwory wyjdą z dyni Hokkaido. Ma bardzo zwarty miąższ i zawiera najmniej wody z wymienionych odmian dyni.
Dynie myjemy, obieramy ze skóry (dyni Hokkaido nie trzeba obierać). Wydrążamy gniazdo nasienne wraz ze pestkami i kroimy ją na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Potrzebujemy około pół litra soku.
Tak przygotowane produkty nastawiamy na małym ogniu. Garnek przykrywamy. Dusimy składniki przez około pół godziny. Gdy dynia będzie bardzo miękka, miksujemy ją. Dopiero teraz dodajemy cukier i gotujemy kolejne 20 minut. Tym razem już bez przykrywki.
Do dżemu możesz dodać łyżeczkę cynamonu lub imbiru. Nie jest to jednak konieczne. Tak przygotowany dżem z dyni i pomarańczy przekładamy do wysuszonych i czystych słoików. Zakręcamy szybko zakrętki i przystępujemy do pasteryzacji.
Więcej na temat pasteryzacji dowiesz się tu:
Ale pamiętaj jeszcze o kilku szczegółach. Słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy godzinę. Słoiki można też przykryć ciepłą szmatką. Dopiero tak przygotowane należy pasteryzować.