Potrzebny przepis na cukinię? Cukinia smażona w panierce to hit!

Przepis na cukinię, który wykonasz w kilka minut? Da się! Cukinia smażona w panierce, obtoczona naszymi ulubionymi przyprawami to sposób na idealną przekąskę na grilla i nie tylko. Jak ją przygotować? Sprawdźcie!

Pomysł na sezonową przekąskę? Cukinia smażona w panierce w formie talarków to jeden z ulubionych przysmaków wszystkich miłośników tego, co można zatrzymać tylko na chwilę – bo uwierzcie, znikają w mgnieniu oka. Przystawka jest smaczna, prosta i wymaga tylko kilku składników, które zawsze mamy pod ręką. Przepis na cukinię w kilka minut.

Zobacz wideo Placuszki z cukinii z płatkami Nestle CORN FLAKES Wybierz serwis

Cukinia smażona w panierce. Przepis na cukinię, który wykonasz w mgnieniu oka

Cukinia smażona w panierce. Składniki:

  • ok. 440 g cukinii
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub skrobi
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Cukinia smażona w panierce. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od dokładnego umycia jednej młodej, ale sporej cukinii pod bieżącą wodą. Możesz wykorzystać przy tym zarówno zielone, jak i żółte odmiany, choć łatwiej będzie z pewnością w przypadku tej pierwszej. Odkrój oba końce i pokrój warzywo w cienkie talarki. Postaraj się nie kroić na grubość 1 cm, lepiej postawić na te 7 mm.

Każdy talarek dokładnie natrzyj solą, odłóż na talerz i odczekaj ok. 20 minut. To czas dla cukinii na wypuszczenie wody. Poukładaj je na ręczniku papierowym, który wchłonie całą wilgoć. Następnie oprósz talarki pieprzem i słodką papryką. Tak naprawdę wybór przypraw zależy od twoich preferencji, ten jest podstawowy, ale możesz śmiało postawić na gyros, czosnek czy paprykę wędzoną.

Przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp 3 łyżki mąki, do drugiej wbij dwa jajka i rozbełtaj je na gładko, a do trzeciej 5 łyżek bułki tartej. Na samym początku obtaczaj talarki w mące, następnie przełóż je do miski z jajkiem i na sam koniec do bułki tartej. Tak przygotowaną cukinię układaj jedną obok drugiej.

Na patelni z dużym dnem rozgrzewaj olej na średniej mocy palnika. Gdy będzie już gorący, kolejno układaj na nim talarki. Przewracaj je na drugą stronę, dopiero gdy zrobią się rumiane. W ten sposób usmaż całą cukinię. Pamiętaj, aby po usmażeniu nie układać jednego talarka na drugim, ponieważ grozi to rozwarstwieniem panierki. Aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu, połóż je na chwilę na ręczniku papierowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA