Ogórki kiszone są ważne, ale to, to prawdziwy hit. Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków [PRZEPIS]

Sałatka na zimę prosto ze słoika to coś, o czym będziemy marzyć w chłodne wieczory. Dobrze więc latem zadbać o przetwory. Koniecznie wypróbujcie sałatkę z pomidorów i ogórków!

Sałatki na zimę do słoików - sałatka z zielonych pomidorów i ogórków 

Sałatka z pomidorów na zimę. Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów,
  • 2 kg średniej wielkości ogórków,
  • 1 kg cebuli białej,
  • 1 kg papryki czerwonej,
  • kilka łyżek soli himalajskiej,
  • opakowanie ziaren ziela angielskiego,
  • opakowanie pieprzu czarnego w ziarnach,
  • kilka listków laurowych,
  • 1 litr wody,
  • szklanka octu,
  • 3/4 szklanki cukru.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków. Przygotowanie:

Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków oczywiście będzie przechowywana w słoikach. To ważne, żeby je wyparzyć i przygotować wcześniej. Sałatka z pomidorów na zimę - czas start!. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w kawałki. Przekładamy je do naczynia i oprószamy solą. Następnie myjemy ogórki i obieramy je ze skóry. Także kroimy i przekładamy na naczynia, gdzie zasypujemy je solą. Tak samo postępujemy z cebulą - obieramy, kroimy w plastry i zasypujemy solą. Warzywa odstawiamy na 12 godzin.

Po tym czasie odcedzamy naczynia na sitku. Przekładamy je już do jednego naczynia. Następnie myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych paprykę. Kroimy w paseczki i dodajemy do warzyw. Tu po raz pierwszy delikatnie mieszamy wszystkie warzywa.

Sałatka z pomidorów na zimę już prawie gotowa. Warzywa odstawiamy na chwilę i przygotowujemy zalewę. Do garnka przelewamy wodę, ocet, cukier, wszystkie przyprawy. Wystarczy około 10 ziaren pieprzu i 10 ziaren ziela angielskiego. Zagotowujemy wszystko. Dodajemy warzywa i ponownie gotujemy.

Gorącą sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków przekładamy do słoików. Najlepiej robić to łyżką wazową. Cała sałatka z zielonych pomidorów i ogórków powinna być przykrywa zalewą. Co ważne wycieramy brzeg słoika suchą szmatką i dopiero zakręcamy. Tak przygotowane słoiki z sałatką na zimę pasteryzujemy.

O sposobach pasteryzacji przeczytasz tu:

Więcej o:
Copyright © Agora SA