Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków oczywiście będzie przechowywana w słoikach. To ważne, żeby je wyparzyć i przygotować wcześniej. Sałatka z pomidorów na zimę - czas start!. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w kawałki. Przekładamy je do naczynia i oprószamy solą. Następnie myjemy ogórki i obieramy je ze skóry. Także kroimy i przekładamy na naczynia, gdzie zasypujemy je solą. Tak samo postępujemy z cebulą - obieramy, kroimy w plastry i zasypujemy solą. Warzywa odstawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie odcedzamy naczynia na sitku. Przekładamy je już do jednego naczynia. Następnie myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych paprykę. Kroimy w paseczki i dodajemy do warzyw. Tu po raz pierwszy delikatnie mieszamy wszystkie warzywa.
Sałatka z pomidorów na zimę już prawie gotowa. Warzywa odstawiamy na chwilę i przygotowujemy zalewę. Do garnka przelewamy wodę, ocet, cukier, wszystkie przyprawy. Wystarczy około 10 ziaren pieprzu i 10 ziaren ziela angielskiego. Zagotowujemy wszystko. Dodajemy warzywa i ponownie gotujemy.
Gorącą sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków przekładamy do słoików. Najlepiej robić to łyżką wazową. Cała sałatka z zielonych pomidorów i ogórków powinna być przykrywa zalewą. Co ważne wycieramy brzeg słoika suchą szmatką i dopiero zakręcamy. Tak przygotowane słoiki z sałatką na zimę pasteryzujemy.
O sposobach pasteryzacji przeczytasz tu: