Jeszcze nie znacie smashburgera? Grzech! Bloger podzielił się "prawilnym" przepisem

Lubicie burgery? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie smashburgera. Popularny bloger kulinarny zdradził rewelacyjny przepis, z którego zrobicie prawdziwą burgerową bombę kaloryczną i smakową.

Znalezienie przepisu na jakiekolwiek burgery to pikuś, ale znalezienie rewelacyjnej receptury - tu już wyzwanie. My znaleźliśmy ją u popularnego blogera i instagramera, Pana Magicznego Składnika. Wypróbujcie jego przepis na smashburgera, a znajdziecie się w kulinarnych raju!

Smashburger - co to jest?

Smashburger to nic innego jak rozgnieciony, dobrze usmażony mięsny burger. Jest soczysty i chrupiący, no i nie da się ukryć - zawiera sporo tłuszczu. Czym różni się od zwykłego burgera? Ważna jest technika smażenia. Zamiast formować mięsny kotlet i obsmażać go z każdej strony, należy zrobić kulkę i rozgnieść ją na rozgrzanej patelni lub gorącej płycie. Dzięki temu mięso będzie bardzo dobrze - i równomiernie - wysmażone. 

Zobacz wideo Jak zrobić tartę hamburgerową?

Smashburger - przepis

Przepis pochodzi z bloga Magiczny Składnik.

Składniki (na 4 burgery):

  • 4 miękkie bułki,
  • 600 g tłustego mięsa wołowego (zmielonego),
  • 8-12 plasterków sera (autor sugeruje cheddar),
  • 1 cebula,
  • 50 g masła,
  • kilka liści sałaty np. masłowej,
  • majonez i keczup.
 

Jak zrobić smashburgera?

Na godzinę przed przygotowaniem burgerów mielone mięso wyciągamy z lodówki i formujemy z niego kulki. Potem przekrawamy bułki na połówki i tostujemy je na suchej patelni. Na tę samą patelnię wykładamy kulki mięsne i rozpłaszczamy je na 5-7 mm, smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę, na mięso kładziemy plastry sera. Łopatkę, którą obracamy i zdejmujemy mięso z patelni, możemy posmarować masłem lub innym tłuszczem. Gdy burgery się usmażą, układamy je jeden na drugim.

Na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w piórka. 

Każdą połówkę bułki smarujemy majonezem i ketchupem. Na dolnej połówce kładziemy liść sałaty, na nim układamy burgery z serem, na nie kładziemy smażoną cebulę, a na wierzch górną połówkę bułki. 

Do smashburgera można dodać także inne dodatki - np. pomidora czy ogórka - ale nie powinien być on zbyt wysoki. 

Więcej o: