Ogórki małosolne tylko do kanapki? Błąd. Zrób na nich obłędną zupę według Ewy Wachowicz

Ogórki małosolne zjadacie tylko na kanapkach lub jako dodatek do obiadu? A może macie ochotę na coś innego? Zapraszamy po rewelacyjny przepis na zupę z ogórków małosolnych według Ewy Wachowicz.

Macie ochotę na lekką zupę idealną na letni obiad? Przygotujcie pyszną zupę według Ewy Wachowicz. W roli głównej jeden z naszych ulubionych produktów sezonowych: ogórki małosolne. Pychota!

Zupa z ogórków małosolnych Ewy Wachowicz

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 5 sporych ogórków małosolnych,
  • 1/2 szklanki wody z ogórków,
  • ok. 1,5 l wody lub bulionu warzywnego/drobiowego,
  • 150 g śmietany 30%,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania: ugotowane młode ziemniaki.

Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Jak zrobić zupę z ogórków małosolnych?

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę - w talarki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, szklimy cebulkę, dodajemy warzywa, mieszamy i podsmażamy. Na koniec dorzucamy pokrojony drobno (lub wyciśnięty) czosnek.

Warzywa zalewamy wodą lub bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Ogórki małosolne kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dolewamy także wodę z ogórków. Do śmietany dodajemy trochę gorącej zupy, wlewamy całość do garnka i zagotowujemy. Na koniec dodajemy posiekany koperek. 

Młode ziemniaki kroimy w plastry i nakładamy na każdy talerz, zalewamy porcją zupy. 

Więcej o: