Macie ochotę na lekką zupę idealną na letni obiad? Przygotujcie pyszną zupę według Ewy Wachowicz. W roli głównej jeden z naszych ulubionych produktów sezonowych: ogórki małosolne. Pychota!
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz
Składniki:
Do podania: ugotowane młode ziemniaki.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę - w talarki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, szklimy cebulkę, dodajemy warzywa, mieszamy i podsmażamy. Na koniec dorzucamy pokrojony drobno (lub wyciśnięty) czosnek.
Warzywa zalewamy wodą lub bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Ogórki małosolne kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dolewamy także wodę z ogórków. Do śmietany dodajemy trochę gorącej zupy, wlewamy całość do garnka i zagotowujemy. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Młode ziemniaki kroimy w plastry i nakładamy na każdy talerz, zalewamy porcją zupy.