Jagodzianki z piekarni mają za mało owoców, a te domowe wychodzą za suche? Szwagierka Kasi Tusk ma przepis idealny

"Za twarde, za suche, a w kolejnych zdecydowanie za mało owoców". Zofia Cudny, autorka bloga Make Cooking Easier rozłożyła jagodzianki na części pierwsze i przygotowała własną interpretację przepisu. Wypróbujcie go koniecznie.

Jeżeli jeszcze nie jedliście w tym sezonie jagodzianek lub jeśli nie udało wam się trafić na te naprawdę smaczne, czas nadrobić zaległości. Szukacie przepisu idealnego? Wypróbujcie recepturę Zofii Cudny, autorki bloga Make Cooking Easier, która dobrze rozumie, że dobre jagodzianki to prawdziwy przysmak!

Jagodzianki-rollsy z jagodami Zofii Cudny - przepis

Przepis pochodzi z bloga Make Cooking Easier

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka 3,2 proc.,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • ok. 60 g cukru,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • jajko,
  • ok. 40 g zimnego masła,
  • łyżka ekstraktu z wanilii (można pominąć),
  • łyżka cynamonu (można pominąć).
Zobacz wideo Pierogi z jagodami - pyszny klasyk

Na nadzienie:

  • 600-800 g świeżych jagód,
  • 4-5 łyżek cukru.

Na krem:

  • ok. 100 g miękkiego masła,
  • 2 opakowania serka śmietankowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 6-7 łyżek cukru pudru.
 

Jak zrobi rollsy z jagodami?

Przygotowujemy zaczyn: do miseczki wkruszamy świeże drożdże. Dodajemy cukier i dwie łyżki ciepłego mleka, następnie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować.

Do dużej miski wlewamy pozostałe mleko, wbijamy jajko, dodajemy olej, mąkę, cukier, wanilię oraz mąkę i zaczyn. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem, używając specjalnej końcówki. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. 

Umyte jagody mieszamy z cukrem. Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy serek śmietankowy oraz sok z cytryny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i formujemy z niego prostokąt. Zimne masło kroimy na plasterki i układamy na całej powierzchni ciasta. Następnie wysypujemy na to jagody z cukrem i posypujemy cynamonem. Całość zwijamy w rulon, kroimy ciasto w kawałki o szerokości ok. 2,5 cm. Układamy je w formie lub blasze wysmarowanej tłuszczem, blisko siebie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy i nakładamy przygotowany krem. 

Więcej o: