Szybka kolacja na ciepło? Naleśniki! Ania Starmach robi je perfekcyjnie [PRZEPIS]

Szybka kolacja na ciepło wam się marzy? Nic prostszego. Przygotujcie pyszne naleśniki. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na te pyszności. Jak się za nie zabrać? Błyskawicznie!

Naleśniki - Ania Starmach jak zawsze zachwyca przepisem

Naleśniki są jak kameleon - idealnie wpasowują się w różne warunki. Będą dobre i śniadanie, i na kolację. Sprawdzą się też na obiad, podwieczorek albo deser. W zasadzie nic nei stoi na drodze, by jeść je na okrągło przez cały dzień. Można je bowiem zrobić na słodko albo na słono, zawinąć w rulon albo złożyć w kopertę. Będą doskonale udawać ciasto, jeśli ułożymy je jeden na drugim lub pyszne pakunki, jeżeli farsz nałożymy na środek, a brzegi zwiążemy u góry.

Naleśniki są praktycznie bezproblemowe. To ledwo parę składników, które praktycznie zawsze mamy w domu. Jedyne, co może niektórych martwić to "klątwa pierwszego naleśnika". Okazuje się jednak, że łatwo zdjąć ten urok. Jak? Pisaliśmy o tym w osobnym artykule:

Jak zrobić idealne naleśniki? Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem. Czytajcie dalej.

Zobacz wideo Sprawdźcie też boskie naleśniki z niespodzianką!

Naleśniki według Ani Starmach

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 ml wody
  • jajko
  • łyżka cukru (opcjonalnie, jeśli naleśniki mają być podane na słodko)
  • łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli

Przepis na naleśniki:

Ania Starmach przygotowanie naleśników rozpoczyna od doskonałego ciasto. W tym celu miksujemy razem jajko, cukier (jeśli go używamy), sól, mleko, dwie łyżki mąki i po chluście mleka i wody. Następnie stopniowo dodajemy resztę mąki i płynów. Wlewamy także roztopione masło. Całość miksujemy na gładką masę. Praktycznie skończyliśmy robić ciasto na naleśniki. Ania Starmach poleca, by przykryć je i odstawić na pół godziny, by odpoczęło. Jeśli nie mamy tyle czasu, niech to będzie kilka minut, które przeznaczymy na przygotowanie farszu i porządne rozgrzanie patelni. To klucz do tego, by wyszły nam idealne naleśniki.

Ania Starmach instruuje, by ciasto na naleśniki wlewać chochlą na mocno rozgrzaną patelnię. Najlepiej by była to ta z nieprzywierającym dnem. Placki smażymy z obu stron na rumiano.

Pora na farsz. I tu do wyboru cała masa wariantów. Można przygotować te najprostsze na słodko - z twarogiem wymieszanym ze śmietaną, można użyć świeżych owoców i bitej śmietany albo boskiego dżemu własnej roboty, na przykład takiego:

Wolicie naleśniki na słono? Polecamy te ze szpinakiem i mascarpone, po chłopsku albo hit - naleśniki po meksykańsku.

Więcej o: