Szybka kolacja na ciepło? Naleśniki! Ania Starmach robi je perfekcyjnie [PRZEPIS]

Szybka kolacja na ciepło wam się marzy? Nic prostszego. Przygotujcie pyszne naleśniki. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na te pyszności. Jak się za nie zabrać? Błyskawicznie!

Naleśniki - Ania Starmach jak zawsze zachwyca przepisem

Naleśniki są jak kameleon - idealnie wpasowują się w różne warunki. Będą dobre i śniadanie, i na kolację. Sprawdzą się też na obiad, podwieczorek albo deser. W zasadzie nic nei stoi na drodze, by jeść je na okrągło przez cały dzień. Można je bowiem zrobić na słodko albo na słono, zawinąć w rulon albo złożyć w kopertę. Będą doskonale udawać ciasto, jeśli ułożymy je jeden na drugim lub pyszne pakunki, jeżeli farsz nałożymy na środek, a brzegi zwiążemy u góry.

Naleśniki są praktycznie bezproblemowe. To ledwo parę składników, które praktycznie zawsze mamy w domu. Jedyne, co może niektórych martwić to "klątwa pierwszego naleśnika". Okazuje się jednak, że łatwo zdjąć ten urok. Jak? Pisaliśmy o tym w osobnym artykule:

Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić.Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Powodem może być słabo rozgrzana patelnia

Jak zrobić idealne naleśniki? Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem. Czytajcie dalej.

Zobacz wideo Sprawdźcie też boskie naleśniki z niespodzianką!

Naleśniki według Ani Starmach

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 ml wody
  • jajko
  • łyżka cukru (opcjonalnie, jeśli naleśniki mają być podane na słodko)
  • łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli

Przepis na naleśniki:

Ania Starmach przygotowanie naleśników rozpoczyna od doskonałego ciasto. W tym celu miksujemy razem jajko, cukier (jeśli go używamy), sól, mleko, dwie łyżki mąki i po chluście mleka i wody. Następnie stopniowo dodajemy resztę mąki i płynów. Wlewamy także roztopione masło. Całość miksujemy na gładką masę. Praktycznie skończyliśmy robić ciasto na naleśniki. Ania Starmach poleca, by przykryć je i odstawić na pół godziny, by odpoczęło. Jeśli nie mamy tyle czasu, niech to będzie kilka minut, które przeznaczymy na przygotowanie farszu i porządne rozgrzanie patelni. To klucz do tego, by wyszły nam idealne naleśniki.

Ania Starmach instruuje, by ciasto na naleśniki wlewać chochlą na mocno rozgrzaną patelnię. Najlepiej by była to ta z nieprzywierającym dnem. Placki smażymy z obu stron na rumiano.

Pora na farsz. I tu do wyboru cała masa wariantów. Można przygotować te najprostsze na słodko - z twarogiem wymieszanym ze śmietaną, można użyć świeżych owoców i bitej śmietany albo boskiego dżemu własnej roboty, na przykład takiego:

Do najpopularniejszych przetworów należą między innymi konfitury czy nalewki.Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej? Prosty przepis na domowe konfitury

Wolicie naleśniki na słono? Polecamy te ze szpinakiem i mascarpone, po chłopsku albo hit - naleśniki po meksykańsku.

Więcej o: