• Link został skopiowany

Makaron carbonara w nietypowej wersji. Zapiekanka makaronowa to hit

Makaron carbonara to włoski klasyk. Wszyscy uwielbiają smak boczku połączony z roztopionym serem. My proponujemy dekonstrukcję tego dania. W wersji zapiekanki makaronowej carbonara zyskuje nowe oblicze. Będzie wam smakowała, obiecujemy!
Carbonara
fot. MartineDee / shutterstock.com

Makaron carbonara - zapiekanka makaronowa 

Makaron carbonara - zapiekanka makaronowa. Składniki:

  • 350 g ulubionego makaronu,
  • 200 g boczku,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3-4 jajka,
  • kubek startego parmezanu,
  • kubek startej mozzarelli,
  • sól i pieprz,
  • 2 ząbki czosnki,
  • łyżka masła,
  • świeża bazylia.

Myśleliście o makaronie z bobem? To ostatni dzwonek na takie pyszności.

Makaron carbonara - zapiekanka makaronowa. Przygotowanie:

Uwielbiasz włoskie dania, a w twoim sercu szczególne miejsce ma makaron carbonara? Zapiekanka makaronowa na bazie składników z carbonary przypadnie ci więc bardzo do gustu. Zaczynamy. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przełóż cały makaron do blaszki wcześniej wysmarowanej masłem. Rozłóż na makaronie równomiernie pocięty na drobne kawałki boczek. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko wraz ze startymi serami. Mozzarellę możesz zastąpić innym tłustym serem. Parmezanu lepiej nie zamieniać na inny składnik.

Zobacz wideo Prawdziwa carbonara

W międzyczasie rozgrzej piekarnik. Ustaw 200 stopni w opcji góra-dół. Dodaj do mieszanki sera i mleka sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i zalej mieszaniną makaron. Tak przygotowaną zapiekankę makaronową wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut. Podawaj gorącą udekorowaną świeżymi listkami bazylii.

Więcej o: