Kupiliście ogórki na przetwory i planujecie niebawem maraton ze słoikami? Sprawdźcie, czy wiecie, jak przechowywać ogórki. Jeśli zaniedbacie je przed przygotowaniem, przetwory mogą się po prostu nie udać. Mamy kilka wskazówek, co zrobić, aby tak się nie stało.
Przede wszystkim nie zostawiamy ogórków na blacie kuchennym. Jeśli mamy nasłonecznioną kuchnię, to już w ogóle klops - warzywa szybko zwiędną i będą niesmaczne. W temperaturze pokojowej można je przechowywać tylko przez kilka godzin.
Niestety ogórki są dość grymaśne - nie lubią także temperatury poniżej 10 st. C, co oznacza, że wrzucenie ich po prostu gdziekolwiek do lodówki też nie jest najlepszym wyjściem. Grozi to "sparzeniem" ogórków, w którego wyniku pojawiają się brzydkie miękkie, ciemne plamy.
Jeśli nie macie chłodnej piwnicy lub choćby szafki w kuchni, gdzie jest zimniej, lodówka będzie najlepszą opcją. Wybierzcie jednak najcieplejsze miejsce w niej - np. w szafce na warzywa, z dala od elementów chłodzących i zmarzniętych ścianek. W takich warunkach powinny wytrwać około tygodnia. Przed umieszczeniem w lodówce ogórki najlepiej opłukać i dobrze osuszyć.
Niewskazane jest również kładzenie ogórków obok innych warzyw. Szczególnym zagrożeniem są te, które wydzielają gaz etylenowy, czyli na przykład jabłka, pomidory i banany. Substancja ta sprawia, że owoce i warzywa szybciej dojrzewają i się psują. Ogórki zatem najlepiej trzymać z ogórkami.
Czy ogórki warto zabezpieczyć foliówką lub zawinąć w folię aluminiową? Nie jest to konieczne, nie pomaga ani nie szkodzi, ale generuje zbędne śmieci. Zarówno ogórki opakowane, jak i te luzem w odpowiedniej temperaturze przetrwają około 6 dni.
Pokroiliście ogórki na surówkę do obiadu albo do zawekowania i chcecie je przechować? Weźcie plastikowe pudełko do przechowywania żywności, wrzućcie tam ogórki i zalejcie je chłodną wodą. Dzięki temu zachowają chrupkość i nie zwiędną.